Lokari

Kohu Päivi Räsäsen puheista

Kohu ministeri Päivi Räsäsen puheista on vellonut monta päivää. Tietenkin ministerin pitäisi olla varovainen puheissaan. Tosiasia kuitenkin on, että kautta aikojen ihmiset ovat toimineet omatuntonsa mukaan, kun he ovat kokeneet lain epäoikeudenmukaiseksi. Esimerkkejä ei tarvitse hakea natsi-Saksasta tai muista diktatuureista.

Meillä eräät papit ovat piiloitelleet lainvoimaisen palautuspäätöksen saaneita pakolaisia. Onhan tämä väärin, mutta näissä tapauksissa ei nostettu julkisuudessa vastaavaa kohua.

Toinen esimerkki on Snowdenin tapaus. Hänen toimintansa on Yhdysvaltain lain vastaista, mutta silti monet ovat meilläkin julkisesti hyväksyneet tietovuodot ja antaisivat vuotajalle turvapaikan.

Meidän on tietenkin noudatettava maamme lakeja (ja ulkomailla ollessamme paikallisia lakeja), mutta kaikki on suhteellista. Joskus voi tulla eteen tilanteita, joissa omatunto -  perustuipa se sitten Raamattuun tai yleisiin moraalisääntöihin - neuvoo olemaan noudattamatta lakia.

Älkäämme siis tehkö kärpäsestä härkästä, vaikka poliittinen nokittelu ja median sensaationtavoittelu sellaista niin mieluusti suosiikin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Juuri näin. Omatunto on ihmisen moraalinvartija ja ilman sitä maailma olisi sangen paha paikka.

Noita luovutuspäätöksiä ja omantuntonsa vuoksi niitä rikkoneita tapauksia voisi luetella sivukaupalla ja yleinen mielipide on ollut useinmiten niissä lainrikkojien puolella. Lainrikkojia ovat aseistakieltäytyjätkin ja joissain piireissä heitä pidetään todellisina sankareina.

Päivi Räsänen on poliitikkona leimattu henkilö ja sanoipa hän mitä vain, niin siihen tartutaan. Laskin ohimennen, että tälläkin palstalla on kai jo yli 30 blogia,jotka ovat kieriskelleet Räsäsen sanomisissa. Olisikohan jo välillä peiliin katsomisen paikka kirjoitteluhakuisille blogisteille, kun meinaan tärkeämpiäkin asioita pohdittavaksi löytyy?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Räsänenhän ei puolusta ihmisten oikeuksia, vaan päinvastoin; hän kannattaa sukupuoliseen suuntautumiseen perustuvaa sortoa, polkee naisten tasa-arvoa ja vastustaa eutanasiaa, koska hänen uskontonsa ihannoi kärsimystä. Julkinen reaktio kuvastaa sitä järkytystä, mitä ministerin ilmaisema fanaattinen ihmisviha on herättänyt.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Huomasin, että Hesarin mielipidesivulla Flo­ren­ce Schmitt kirjoitti tänään saman suuntaisesti kuin minä:

"Lä­hi­his­to­rias­ta­kin löy­tyy esi­merk­ke­jä ... Nat­si-Sak­sa sää­ti la­ke­ja, jot­ka hää­ti­vät juu­ta­lai­sia työ­pai­koil­taan ylio­pis­tois­ta, sai­raa­lois­ta ja val­tion vi­rois­ta. Se sää­ti la­ke­ja, joi­den pe­rus­teel­la juu­ta­lai­sia, mus­ta­lai­sia, vam­mai­sia, ho­mo­sek­suaa­le­ja ja muun muas­sa nat­se­ja vas­tus­ta­va lu­te­ri­lai­nen pap­pi Diet­rich Bon­hoef­fer ta­pet­tiin.

On ol­lut val­tioi­ta, joi­den la­kien mu­kaan mus­tat ja val­koi­set ei­vät saa­neet kul­kea sa­mal­la bus­sil­la tai ol­la sa­mas­sa kou­lus­sa tai sai­raa­las­sa. On val­tioi­ta, joi­den la­kien mu­kaan avio­ri­kok­ses­ta ta­vat­tu nai­nen voi­daan ki­vit­tää elä­väl­tä ja mies saa läh­teä va­paas­ti pois. Itä­naa­pu­ris­sam­me on lu­kui­sia la­ke­ja, jot­ka pol­ke­vat ih­mis­oi­keuk­sia ja louk­kaa­vat omaa­tun­toa.

Sel­lais­ta val­tio­ta, jol­le oma­tun­to ei me­ne lain edel­le, kut­su­taan dik­ta­tuu­rik­si, ja se on to­ta­li­taa­ri­nen."

Urpo Upi Tamminen

Ei tarvitse edes keksiä esimerkkejä. Onhan todella kansalaistottelemattomuuteen kehottaneet Arhinmäki ja Tuomioja, mutta niistä vaietaan Räsäs-jahtiin osallistuvien suulla.

Kieroutunutta ja valheellista on tämänkin jupakan suvaitsevaiston Räsäs-jahti ollut. Todellista vihapuhetta, ahdasmielistä suvaitsemattomuutta ja naivismi elää kukoistuksen aikaa näitten "suvaitsevaisten" kivittäjien toimesta.

Käyttäjän Tapio Rantanen kuva
Tapio Rantanen

Räsäsen puheen luettuani en voi kuin ihmetellä siitä metelin nostaneita median edustajia ja kuoroon yhtyneita irtopisteitä kalastelevia pikkupoliitikoita. Kenellä mikäkin ketunhäntä kainalossa. Tuskin monikaan heistä on puhetekstiä edes lukenut. Olen Räsäsen kanssa eri mieltä monista perustavanlaatuisista asioista, mutta silti hänellä on mielestäni yksityishenkilönä kansalaisoikeus oman mielipiteensä ja näkemyksensä esittämiseen, ministeriydestä riippumatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset