Lokari

Stora Ensossa pantiin mutkat suoriksi

 

TV1:n esittämä SVT1:n dokumentti "Stora Enson tuplakirjanpito?" on korutonta kertomaa suuryhtiön häikäilemättömästä kirjanpidon manipuloinnista. Yhtiö osti Yhdysvalloista Consolidated Papers -nimisen yhtiön yli neljällä miljardilla eurolla, joka oli tuplasti seuraavan tarjouksen suuruinen. Investointi osoittautui karkeaksi virheeksi. On ensinnäkin käsittämätöntä, että yhtiön johto joutui ostohuuman valtaan, eikä tutkinut kunnolla etukäteen ostokohdettaan, josta maksoi reippaasti ylihintaa. Vasta kaupan jälkeen käytiin katsomassa, mitä oli saatu: vanhentunutta teknologiaa, heikentyvä kysyntätilanne ja hankala ammattiyhdistysympäristö.

Virheitä sattuu, mutta tässä tehtiin oikea emämunaus, eikä tämä ole jälkiviisautta. Tehtaan ja markkinoiden kurja tila olisi ollut mahdollista todeta etukäteen. Asia käy ilmi televisio-ohjelmasta. Lisäksi piti olla tiedossa, että Suomen ja Yhdysvaltojen yrityskulttuurit eroavat toisistaan kuin yö ja päivä, ja aiheuttavat siten väistämättä ongelmia tällaisissa tapauksissa.

Toiseksi virhettä ryhdyttiin piilottelemaan kirjanpidossa – siitä termi "tuplakirjanpito". Julkaistu virallinen tilinpäätös ei vastannut tämän yrityskaupan osalta tosiasioita. Kun tappiot olisi pitänyt kirjata lakien ja kirjanpidon periaatteiden mukaan kuluiksi eli vähentää voitosta, näin ei tehty. Syykin oli ilmeinen. Jos ei ole syntynyt voittoa, ei voida jakaa osinkoakaan. Ja jos ei jaeta osinkoa, yhtiön osakkeiden pörssikurssi alenee. Pörssikurssia taas pidetään osoituksena johdon kyvyistä. Nyt siis piti johdon lukukausitodistusta parannella.

Asiaan voi liittyä myös se, että johdolle maksetaan yleisesti bonuksia yrityksen voiton ja pörssikurssin perusteella. Ohjelmassa ei mainita, saiko johto väärän tulosnumeron perusteella aiheettomia palkkioita, mutta se käy ilmi, että osinkoja maksettiin suuria summia useina vuosina aivan perusteettomasti. Kun voittoa ei syntynyt, ei olisi voitu todellisuudessa maksaa osinkoja, mutta nyt maksettiin.

Johto jakoi yrityksen varallisuutta aiheettomasti osakkaille ja todennäköisesti myös verottajalle, sekä heikensi siten yhtiön tulevaisuuden mahdollisuuksia. Osakkaat saivat osinkoina lyhyen aikavälin hyödyn, mutta  kärsivät pitkään päällä – Suomen valtio muiden osakkaiden ohella. Samalla höynäytettiin myös rahoitusmarkkinoita, ja saatiin virheellisin tilinpäätöksin mahdollisesti houkuteltua yhtiöön uusia omistajia.

On hämmästyttävää ja huolestuttavaa, että tällainen markkinatalouden pelinsääntöjen karkea rikkominen on Suomessa herättänyt vain vähän huomiota. Tapauksen ei pitäisi olla teknisesti niin vaikea, ettei maallikko helposti tajuaisi, missä ja miten sääntöjä rikottiin. Ruotsissa näyttää tämän esimerkin valossa yleinen moraalinen taso olevan korkeammalla kuin meillä. Siellä  ei näköjään kuvia kumarrella, sillä legendaarinen taloussuku Wallenbergit sai ohjelmassa kuulla kunniansa yhden Wallenbergin osallistuttua yhtiön hallituksen jäsenenä tähän kaikkien aikojen taloussotkuun.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Lasse Lehmusto

Itse katsoin tuon kyseisen ohjelman ja myös ihmettelin miksi Suomessa asiasta niin vähän puhuttiin?

Herroilla on herrojen metkut niin kuin tiedetään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Täällä suojellaan kavereita. Piirit ovat niin pienet...

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Niinpä. Ruotsissa asia nousi kuitenkin tapetille, mutta meillä ei. Liekö sitten niin, että Wallenbergin pelko olisi Suomessa viisauden alku? Epäilen.

Joku muuhan tähän hiljaiseloon täytyy olla syynä kuin helteet..

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei Wallenberg siinä jutussa niin keskeinen hahmo ollut, että Suomessa olisi häntä ajateltu. Koska ohjelma tehtiin Ruotsissa, haluttiin saada se kiinnostamaan sikäläisiä katsojia, siksi W nostettiin etualalle. Meillä suojeltiin omia päättäjiä.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Eihän tossa mitään, ihan samoinhan Sonerakin osti miljardeilla Saksasta ilmatilaa silloin aikoinaan. Aina tehtiin niin hienoja kauppoja, saatiin optioita ja kultaisia kädenpuristuksia. Ja sitten Karviset viimeistelee työt.

Jostain syystä en luota yhteenkään ekonomiin tai muuhun talousviisaaseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sonerassa ei sentäään kai peitelty huonoja kauppoja. Katastrofaalisen huonon kaupan lisäksi Stora Ensossa manipuloitiin kirjanpitoa.

Ei koko ammattikuntaa voi tuomita joidenkin mätämunien takia. Niitä on joka porukassa. Olen itsekin (muun muassa) ekonomi, ja tunnen useita kunnon ekonomeja. :-)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tuo lehdistön täysi hiljaisuus koko asiasta on huolestuttava ja hämmästyttävä asia.

Omassa blogissani Stora Ensosta toinkin esille sen luuloni, että toimittajilla menee vain nyt aikaa taustoittaa tapahtumia tarkkaan, ennen kuin siitä omiin lehtiinsä kirjoittavat.
Odotan sitä edelleen. Turhaanko?

Eikö meillä ole tapana normaalistikin tarttua asioihin ja tapahtumiin, joilla on yleistä moraalia ja käytäntöjä heikentävä vaikutus? Nyt on vielä kysymys valtion suuresta omistuksesta Ensosta, jonka luulisi olevan myöskin politiikkoja kiinnostava asia.

Väärin perustein maksetut osingot ja johdon bonukset ovat tämän ohjelman mukaan lainvastaisia, mutta kukaan ei tee silti mitään sen asian korjaamiseksi. Tekisi mieli huutaa, että mihin olet menossa Suomi!

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

”Tekisi mieli huutaa, että mihin olet menossa Suomi!”

Niinpä. Tuskin turhaan odotat, mutta ilmeisesti taustatyö toimituksissa vie aikaa..

Faktat pitää olla varmat, mitä sitten esitetäänkin – siis lisää. Ruotsalaisethan ovat jo oman versionsa esittäneet, kuten blogissasi jo nähtiin. Salaista aineistoakin on. Toimituksen tuella näitä tehdään – tai ollaan tekemättä..

Meillä on tunnetusti salailun kulttuuri. Suomen piirit ovat pienet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset