Lokari

Kreikan vakuuksista risuja ja ruusuja Urpilaiselle

Suomen Kreikalta saamista vakuuksista on riittänyt puhetta sen jälkeen kun korkein hallinto-oikeus päätti, että vakuussopimus on pääpiirteissään julkinen. Ei ollut todellakaan kunniaksi
valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle eikä hallitukselle, että sopimuksen sisältö yritettiin pimittää velan antajilta ja mahdollisten tappioiden maksajilta eli suomalaisilta veronmaksajilta.

Ministerit ovat monesti juhlapuhetasolla kehuskelleet toimintansa kaikinpuolisella avoimuudella, mutta siitä huolimatta suostuttiin salaamiseen velallisen tahdon mukaisesti. Lieneekö eräs todellinen syy salailuyritykseen ollut jo tiedossa ollut vakuuksien huono laatu? 

Asiantuntijat ovat nyttemmin todenneet, että vakuussopimus ei ole meille läheskään niin edullinen kuin sitä tehtäessä ja vielä jälkeenpäinkin väitettiin. Tämän saattoi kyllä päätellä jo ennakolta siitä, että mikään muu euromaa ei vakuuksia vaatinut.

Urpilaisen kunniaksi on kuitenkin todettava, että hän sentään yritti saada Kreikkaan suunnatuille varoillemme jonkinlaisen vakuuden. Pääministeri ja moni muu ministeri olisi ollut valmis heittämään rahamme tähän Kankkulan kaivoon edes yrittämättä saada vakuuksia.

Tosin Urpilainen ei toiminut vakuusasiassa ensisijaisesti veronmaksajien edun nimissä, vaan ajaakseen omaa ja puolueensa etua. Hän oli tullut vaalikampanjassaan luvanneeksi äänestäjille, että kriisimaiden tukemiseen ei enää anneta varoja ilman vakuuksia. Hän ei
arvannut lupausta antaessaan, millainen meteli vakuusvaatimuksesta muissa euromaissa
(ja Suomessakin) syntyisi. Hän kuitenkin piti päänsä, ja hyvä niin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Tuossa oman pään pitämisessä ei voi nähdä mitään hyvää. Vanha sanonta, että tyhjän saa pyytämättäkin toteutui näissä vakuuksissa, vieläpä siten, että toteuma nähdään 30 vuoden kuluttua, jos sittenkään.

Mitään muuta ei Suomi saanut, kuin kuluja.

Höperöitä on valtiomme johdossa nykyään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Makuasia näköjään. Minusta hyvä yritys osoittaa oikeaa asennetta. Ei oteta kaikkea EU:sta vastaan tulevaa mukisematta.

En usko, että vakuus sentään niin huono on, että sen vaikutus olisi negatiivinen (euroissa mitattuna).

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyllä se vain on. Pelit pelataan loppuun siten, ettei Suomi tule saamaan ensimmäistäkään vakuusmassana olevia arvopapereita, mutta ERVV alaskirjaa osapuilleen koko 2. tukipaketin määrän, ja koska Suomen tasavallan nimi löytyy takaajien listalta niin tratta sieltä tulee.

Tuo sopimuspaperi mahdollistaa kaiken tämän. Mielestäni on naivia olettaa, että Suomelle annettaisiin ohituskaista ja pistetään muu euroalue maksamaan meidän päättömät Kreikkariskit.

Mutta en ole ensimmäistä kertaa väärässä. Säilökää tämä näkemykseni niin olen nöyrästi vastaanottamassa muistutuksen siinä tapauksessa, että tein pahan virhetulkinnan.

Petri Rautiainen Vastaus kommenttiin #5

Kuulostaa aivan päättömältä, että tulevat sukupolvet laitetaan maksamaan menneiden sukupolvien aiheuttamat velat. Tätä voi jatkua vielä vuosikymmeniä. On kerrassaan ainutlaatuinen tapaus.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #6

Päätöntä se tosiaan on. Päättäjiltä on mennyt suhteellisuuden taju. Miljardi, pari sinne tai tänne, ei merkitse enää mitään - kun heitellään veronmaksajien rahoja. Poliitikoilla pitäisi olla jokin todellinen vastuu toimistaan. Poliittinen vastuu on yhtä tyhjän kanssa.

Petri Rautiainen

Katainen on kuin tuulesta temmattu pääministeri, joka joutaisi ensimmäisenä saada hallituksesta kenkää.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jutta teki kaikkensa oman puolueensa kasvojen säilyttämiseksi.
Ei siinä todellakaan ajateltu Suomen kansaa, vaan sitä, miten pysyä "isojen joukossa" ja silti pitäen omat joukot kasassa?

Pekka Salo

"Tosin Urpilainen ei toiminut vakuusasiassa ensisijaisesti veronmaksajien edun nimissä, vaan ajaakseen omaa ja puolueensa etua."

Kiistän.

Etujen järjestyksellä ei ole mitään merkitystä. Pääasia on, että valtionvarainministeri pitää Suomen edusta huolen niin hyvin kuin pieni valtio pystyy.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Oikean vastauksen tietää vain Urpilainen, mutta siltä minusta vain näytti. Jatkossa hänelle tulee kyllä vielä tilaisuuksia näyttää, onko veronmaksajien etu todella tärkeä, eli jatkuuko rahan holvaaminen kriisimaihin.

Petri Rautiainen

Demarit ovat kokoomuksen perseennuolijapuolue ja toimivat niin kuin Katainen on antanut ohjeen, määräyksen heille. Asiat ovat olleet totuuksien pimittämistä ja vääristelyä, mitä osoittaa esim. Kreikan II tukipaketin vakuudet, joita ei ollut ollenkaan. Vakuusasia on edelleen selvittämättä.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero Vastaus kommenttiin #11

Petri tietää missä kokoomuksella on perse?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #11

Olen ihmetellyt demareiden itsesuojeluvaiston puutetta - vaikka asia ei minulle kuulukaan. Aikoinaan omaisuusveron poisto ja nyt osallistuminen tolkuttomiin ja kansantaloudellisesti perustelemattomiin osinkoveron alennuksiin ovat käsittämättömiä siirtoja työväenpuolueelta. Valta sokaisee.

Samoin on demareille (ja muillekin hallituspuolueille) käynyt Brysselissä. On hienoa olla siellä median paisteessa. EU-kavereita ei ole kiva suututtaa. Omat äänestäjät siinä vaan unohtuvat.

Petri Rautiainen Vastaus kommenttiin #14

Hallituspuolueissa on käynyt viimeaikoina kovat puheet loikkareista, kun joku on sanonut siirtyvänsä persuihin ja samaa on varmasti kannattajajoukkojen keskuudessa.

Loikkarit joutuvat kovaan syyniin, kaikkia ei hyväksytä jäseniksi. Toista on kannattajajoukoissa, missä voit kannattaa mitä puoluetta ja ketä tahansa.

Kyllä hallituksen aikaansaannoksista pystyy johtopäätöksiä tulevasta vetämään.

ulf fallenius

Kyllä Urpilainen teki itsestään vaan tyhmemmän.Hänen kohdaltaan ei voi antaa muuta kun Risuja ja koskee myös Kataista.

Petri Rautiainen

Ulf Fallenius, olen samaa mieltä kanssasi Kataisen ja Urpilaisen uskottavuudesta. Kaikenlainen valehtelu näytetään sallivan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset