Lokari

Venäläisten rahat siis olivat Kypros-sovun jarruna?

Kyproksen kriisin ratkaisu jätti venäläisten talletukset verottamatta. Ne lienevät olleet se ongelma, joka viivytti sovun saavuttamista.

 

Neuvottelijat pääsivät yksimielisyyteen Kyproksen toiseksi suurimman pankin Laikin uudelleenjärjestelystä. Laikin kaikki alle 100 000 euron talletukset tullaan siirtämään uuteen pankkiin, joka tulee toimimaan Kyproksen suurimman rahoituslaitoksen Bank of Cyprusin alaisuudessa.

 

Laikiin jäävistä varoista otetaan osa tukipaketin vakuudeksi. Arvioidaan, että Laikin suurtallettajilta irrotettava rahamäärä on noin 4,2 miljardia euroa.

 

Bank of Cyprusin osalta talletusvero jäi vielä auki. Siitä on tarkoitus sopia tulevina viikkoina. Bank of Cyprus’issa on muun muassa suurin osa Kyprokselle talletetusta venäläisvarallisuudesta.

 

Kun tällaisessa pakkoraossa ei onnistuttu sopimaan Bank of Cyprusin talletusten verottamisesta, on turha kuvitella, että siihen kyettäisiin jatkoneuvotteluissa, jotka käydään rauhoittuneen ilmapiirin vallitessa.

 

Näyttää siis siltä, että venäläiset hoitivat tavalla tai toisella talletustensa säilymisen. Voimme vain arvailla uhkasivatko he tiliensä pikaisella tyhjentämisellä, ja oliko samalla luvassa kovempia ulkopoliittisia toimenpiteitä.

 

Varmaankin Kyproksen lisäksi myös EU:ta informoitiin kulissien takana. Kukaan ei tietenkään halunnut häiriöitä maakaasutoimituksissa, puhumattakaan muista mahdollisista suostutteluoperaatioista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Matti Palviainen

Tiedätkö, minkä maalaisia ovat Laikin suurtallettajat?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Väärin ymmärretty.

Bank of Cyprus'ssa olevat yli 100.000 euron talletukset tulevat kärsimään paljon. Koska niitä tullaan leikkaamaan niin paljon, että kaikkien järjestelyjen jälkeen pankin omavaraisuusaste nousee 9 prosenttiin.

Siinä missä Laiki pankin suur-tallettajat menettävät mahdollisesti jopa 100 prosenttia, nousee menetys BoC'kin talletajien osalta huomattavaksi. Ainakin reilusti yli viime vielä viikolla kaavaillun 20 prosentin, saattaa mennä yli 50 prosentinkin. Lisäksi heidän tallletuksiaan konvertoidaan pankin osakkeiksi BoC'n pääomittamisessa.

Lyhyesti sanottuna - todella huono diili venäläisille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näkkyypähän, kuinka siinä käy. Julkisuudessa ei ole kirjoitettu vielä mitään Bank of Cyprusin talletusten kohtalosta.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

En tiedä mitä herra Pihlannon "julkisuudessa" tarkoittaa, mutta luetaan vaikka seuraava yölllisen sopimuksen liite-osasta:

***
3. The good bank will be folded into Bank of Cyprus
(BoC), using the Bank Resolution Framework,
after having heard the Boards of Directors of BoC a
nd Laiki. It will take 9 bn Euros of ELA with it. O
nly
uninsured deposits in BoC will remain frozen until
recapitalisation has been effected, and may
subsequently be subject to appropriate conditions.
4. The Governing Council of the ECB will provide li
quidity to the BoC in line with applicable rules.
5. BoC will be recapitalised through a deposit/equi
ty conversion of uninsured deposits with full
contribution of equity shareholders and bond holder
s.
6. The conversion will be such that a capital ratio
of 9 % is secured by the end of the programme.
7. All insured depositors in all banks will be full
y protected in accordance with the relevant EU
legislation.

***
Koko sopimus - statement - on tässä:

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/doc...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #5

Kiitokset vaan herra Lehtiselle tiedoista.

Kommenttini perustui Ylen välittämään uutiseen euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloemin lausunnosta:

"Dijsselbloemin mukaan Bank of Cyprusin talletusvero jäi kokouksessa vielä auki. Siitä on tarkoitus sopia tulevina viikkoina EU:n, Euroopan keskuspankin EKP:n, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Kyproksen kesken. Bank of Cyprus -pankissa on muun muassa suurin osa Kyprokselle talletetusta venäläisvarallisuudesta."

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #6

Selvä. Pannaan Ylen puutteellisen tiedonvälityksen piikkiin - sopii minulle.

Tarkennan tuota Dijsselbloemin (onpas muuten vaikeasti kirjoitettava nimi nyt kun sen ensimmäisen kerran kirjoitan!) vielä sen verran, että Yle on kääntänyt sen väärin puhuen edelleenkin (talletus)verosta. Siitähän ei enää ole kysymys. Vaan talletusten kuittaamisesta.

Eli vaikka emme vielä tiedäkkään tarkkaan kuinka paljon talletuksia joudutaan kuittaamaan, tiedämme menetelmän ja kaavan jolla se tehdään.

BoC pääomitetaan pankiksi, jolla harjoituksen lopputuloksena on omia pääomia 9 prosenttia. Nyt niitä on huomattavasti vähemmän.

Tuo vaje katetaan siirtämällä/kuittaamalla BoC'n talletuksia (osake)pääomaksi niin monen euron edestä, että se 9 prosenttia tulee täyteen. Ja näitä kuitattuja euroja vastaan BoC tallettajat saavat pankin osakkeita.

Kun tämä harjoitus on tehty - siihen menee aikaa - saavat BoC'n nykyiset tallettajat alkuperäisistä/nykyisistä talletuksitaan jäljellejäävät varat.

Arviot BoC-tallettajien kärsittäviksi tulevista tappioista vaihtelevat 30-50 prosentin välillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset