Lokari

Filosofi Pekka Himasen radikaali resepti

 Filosofi Pekka Himasen saama 700 000 euron palkkio työstään, jonka ensimmäinen osa on nimeltään Sininen kirja, on herättänyt vilkasta keskustelua. Erityisesti on arvosteltu sitä, että pääministeri ryhtyi tukemaan hanketta arvovallallaan, ja sai Suomen Akatemian ja muita tiederahastoja mukaan. Nyt tutkitaan sitä, olisiko hanke pitänyt kilpailuttaa.

 

Vaikeampaa on arvioida, mitä, mitä tuolla summalla (toistaiseksi) saatiin. Keskeinen idea kirjassa on, että meidän kaikkien pitäisi käyttäytyä arvokkaasti toisiamme kohtaan. Silloin kestävä talous, kestävä ekologisuus ja kestävä hyvinvointi sekä arvokas elämä leimaavat yhteiskuntaamme.

 

Alaviitteessä Himanen mainitsee usean uskontokunnan ilmaiseman arvokkuutta vastaavan periaatteen, jonka kristillinen versio on: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille". Samaa on sanottu pienin variaatioin monissa muissa uskonnoissa. Ajatus on siis testattu monella taholla ja pitkän ajan kuluessa.

 

Kirkot ovat opettaneet tätä perusperiaatetta ikiajat – tosin kai yhdistämättä sitä talouteen ja muuhun konkreettiseen yhteiskunnalliseen elämään. Tämä on kieltämättä hyvä ohje vielä tänäkin päivänä, mutta miten se toteutetaan käytännössä, siinäpä pulma.

 

Uusliberalistiseen itsekkyyden sävyttämään elämänmenoomme pitäisi tulla radikaali muutos, jos Himasen (ja uskontojen) tarjoama ohje otettaisiin tosissaan – ja kyettäisiin toteuttamaan. Lieneekö pääministeri tiennyt hankkeen rahoitusta ajaessaan, miten radikaali hänen suojattinsa kirja tulisi olemaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Autero

Luulen, että Sinisestä Kirjasta korkeintaan otetaan ajatus hyvinvointivaltiosta siirtymisestä hyvinvointiyhteiskuntaan. Eli osa sosiaaliturvasta ulkoistetaan hyväntekeväisyysjärjestöille. Samaahan on Briteissä konservatiivipuolueen johtama hallitus ajanut "Big Society" nimella.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuo "radikaali resepti", kultainen sääntö, on yhtä radikaali kuin kehotus "eläkää mieluummin kuin kuolkaa". Se on biologinen tosiasia, jonka eri uskonnot ja moraalijärjestelmät ovat muotoilleet kukin omalla tavallaan. Yhtä hyvin voisimme maksaa 700 000 jokaiselle, joka on kasvanut aikuiseksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Tuo "radikaali resepti", kultainen sääntö, on yhtä radikaali kuin kehotus "eläkää mieluummin kuin kuolkaa"."

Niinhän se on. Himasen "radikaalisuuus" vain osoittaa omalla karulla tavallaan, miten yhteiskunnassamme (yhteiskunnissa yleensä) on kokonaisuutena arvioiden epäonnistuttu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset