Lokari

Käsittämätöntä typeryyttä telakkka-asiassa

Risteilijätilaus meni Ranskaan maamme hallituksen uskomattoman typeryyyden johdosta. Pääministerin halu miellyttää EU:ta kantoi kitkerää hedelmää. Kataiselta puuttuu valtiomiestaito, mihin kuuluu oleellisena osana oman kansakunnan edun huomioon ottaminen. Muille EU-maille ei tuota vaikeuksia ajaa oman maan etua, mutta partiopoikamainen pääministerimme kuuntelee mieluummin EU:n ääntä kuin oman maan.

Telakkatuki olisi ollut pikkusumma niihin uhrauksiin verrattuna, jotka olemmme Kreikan ja muiden kriisimaiden hyväksi jo tehneet ja joita on odotettavissa  miljardikaupalla lisää mitä suurimmalla todennäköisyydellä.

Miksi demokratia ei meillä toimi? Äänestäjät eivät yleensä rankaise hallitusta malle turmiollisesta politiikasta. Varsinkin nyt kun vaaleihin on vielä pitkä aika, hallitus voi tehdä rangaistuksetta tyhmyyksiä. Kansalaisten poliittinen muisti on lyhyt, ja ymmärtämys omien töppäilyille näyttää olevan loputon. Näiden "resurssien" turvin on hyvä puhua palturia ja hölmöillä jatkossakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

ulf fallenius

Kyllä koko bisness niin hataralla pohjalla että sai mennä Ranskalle.

Jukka Kaulanen

Turun seutu menetti tuossa muutaman sata miljoonaa ja tilalle tulee saman verran kustannuksia työttömyydestä. Opettajille ja muillekin kuntatyöntekijöille lomautuksia ja julkinen sektori vähentää muutaman tuhat työntekijää.
Suomen talous rupeaa olemaan jo niin hataralla pohjalla, että kohta joudumme anomaan EU- tukipaketteja ja Valvontatroikka istuu Helsingissä.

kati sinenmaa

Niin. Laivojen rakentaminen ja telakan pysyminen vaatii jatkuvia laivatilauksia. Toisin on esim paperitehtaille; Ne eivät tarvitse paperitilauksia, koska hallitus suoltaa tyhjänpäiväisiä A4paperia muutenkin. Mitkään muutkaan yksityisen sektorin alueet eivät ole niin hataralla pohjalla kuin töiden tilaaminen. On se kauheaa, kun telakkayhtöiden tulevaisuus riippuu laivojen tilauksista, mutta muut alat eivät ole riippuvaisia laivojen tilauksista.

Paperiyhtöit voivat jopa tehdä paperia varastoon, ja jos mää olisin telakan johtaja, määkin tekisin muutaman OASIS-luokan laivan varastoon; Laivojen tulee olla myös hyllytavaraa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tää on Kokoomuksen suomalaista työtä tukevaa politiikkaa vassureiden tuella. Kauanko me tätä vielä kestetään kansakuntana?

antti valtasaari

Ei hätää: Jos alus rakennetaan kuten Arevalla on tapana rakennella ydinvoimaloita, se ei valmistu tällä vuosisadalla ja valmistuttuaakin kelluu enintään puoliväliin Atlanttia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mihin tämä näkemys perustuu? Suomessa on tehty aikaisemminkin kunnialla suuria risteilijöitä, miksei se nyt onnistuisi? Kreikan tukien kohdalla olisi ollut aiheellista puhua pohjan hataruudesta, mutta ei se käynyt. Piti osallistua "talkoisiin" ja kantaa "vastuuta" muiden virheistä.

Pelkään pahoin, että Katainen petaa tässä päätöksessä itselleen komissaarin paikkaa. Jos se toteutuu niin nähdään, mistä tässä oli kysymys.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jos pelaa ja pääsee niin kokoomulainen kansakunta hurraa, et hyvä, met saatiin oma ja pätevä komissaari.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Pekka, hoi. Antti tarkoitti hauskassa kommenttissaan selvästi ranskalaista tietotaitoa..

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tarkoitukseni oli vastata Ulf Falleniuksen kommenttiin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomi liittyi aikanaan Euroopan unioniin ja tässä yhteydessä on sovittu ilmeisesti ”pienellä präntättynä”, että Suomen valtio ei saa enää tukea lainoilla maamme telakkateollisuutta.
Innovaatiotuki on asia erikseen. STX:n varatoimitusjohtajan mukaan se oli jo otettu mukaan tämä suunnitellun jättiristeilijän kalkyyleissa.

EU-lainsäädäntö kieltää Suomen valtiolta suorien lainojen antamiset telakkabisnekseen. Siinä on villakoiran ydin. Katainen, Urpilainen ja Stubb ovat olleet tästä asiasta ”liittovaltioihmisinä” täysin hiljaa. Vapaavuori toi sitten tiedon elinkeinoministerinä viran puolesta pakosta julkisuuteen.
Pääministeri Katainen on ollut hiiren hiljaa. Tässä käy toteen ennustukseni, että kovan paikan tullen hänestä ei ole vastuun kantajaksi.

Ranskan valtiolla tuntuu sen sijaan olevan erikoisoikeus olla mukana telakkatoiminnassa, josta esimerkkinä on tämä noin 30 %:n osuus STX-Francen Saint-Nazairen telakassa. Tämä on VALTIOSYRJINTÄÄ.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tässä on Suomen perusongelma EU:ssa: maamme noudattaa kaikkia sopimuksia ja sääntöjä pilkulleen. Muuut sen sijaan soveltavat sääntöjä luovasti, leimaten ne tarpeen mukaan jopa "naurettaviksi". Tällä epäsymmetrisellä menolla emme tule koskaan pärjäämään EU:ssa.

Jari Söderholm

Yksi uusi typeryys entiseen pitkään listaan.

Minkäs teet, porukka äänestää samoja ihmisiä ja puolueita vuosikymmenestä toiseen vaikka nämä tekevät jatkuvasti päätöksiä jotka ovat haitallisia kansalaisille tai yrityksille.

Käyttäjän jukkahelttula kuva
Jukka Helttula

Eiköhän kannattaisi odottaa ensin, että saadaan selville syyt, miksi tilaaja päätti valita ranskalaistelakan. Nyt tuntuu siltä, että tämäkin blogisti monen muun mukana sortuu pintavaahdon ryystämiseen. Minun vaikutelmani asiasta on, että nyt valtio osoitti lopultakin jämäkkyyttä ja johtajuutta evätessään lainan ilmeisen luottokelvottomalta yhtiöltä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei todellisia syitä valintaan saada koskaan selville. Tällainen valikoiva "jämäkkyyys" tulee Suomelle kalliiksi. Kreikan tukemisen suhteen olisi jämäkkyydestä ollut Suomelle suurta hyötyä, mutta eipä uskallettu ajatella oman maan etua.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Siinäpä se ikuinen ongelma. Kansan poliittinen muisti on lyhyt - useimmilla vain alle 3 kk.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

"Kataiselta puuttuu valtiomiestaito, mihin kuuluu oleellisena osana oman kansakunnan edun huomioon ottaminen. Muille EU-maille ei tuota vaikeuksia ajaa oman maan etua, mutta partiopoikamainen pääministerimme kuuntelee mieluummin EU:n ääntä kuin oman maan".

Ehkäpä siksi, että terävin poliittinen eliittimme (Katainen, Stubb) olisi kilpailukykyisissä asemissa seuraavaa komissaaria tms. nimitettäessä. Siinä maan etu näemmä voi unohtua..

ulf fallenius

Ette kai usko että oltaisiin Ranskalle voitu pärjätä tässä tarjouskilpailussa.Se oli menetetty kauppa jo ennen syntymänsä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nähdäkseni kriisissä ollaan tällä meneillään olevalla toimintasuunnitelmalla siinä vaiheessa keväällä 2015, ettei poliittisen muistin lyhyyteen ole tarvetta vedota.

Kreikallekin arveltiin (kriisin jo puhjettua) tämän vuoden talouskasvuksi 2,1%. Eihän se mahdotonta ole. Vielä on monta tuntia aikaa petrata.

Tuskinpa kreikkalaiset nyt kuitenkaan syyllistyisivät lukujen väärentämiseen. Ei kuulu sikäläiseen kulttuuriin. Hehän ovat hitto soikoon eurooppalaisia parhaimmasta päästä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset