Lokari

Polkuriippuvuutta Talvivaaran ja eurokriisin käsittelyssä

 

Kysyin taannoin US:ssa, miksi Talvivaaraan ei reagoitu ajoissa, vaan annettiin prosessin edetä katastrofiin saakka (blogi kopioituna jäljempänä). Toinen esimerkki oli eurokriisi, jossa edetään kohti ilmeistä katastrofia, mutta hallitukset ja euroeliitti jatkavat laput silmillä entiseen malliin.


Tämän päivän Helsingin Sanomissa KTT Paavo Lintula kirjoitti tästä ilmiöstä kutsuen sitä polkuriippuvuudeksi.  Kun jokin toimintapolku on valittu, sillä edetään jääräpäisesti miettimättä muita vaihtoehtoja.


Lintula kirjoittaa: ”Organisaatiotutkijat käyttävät polkuriippuvuuden äärimuodosta nimitystä helvetin logiikka: asiat menevät päin helvettiä, vaikka kukaan ei sitä halua. Valta, kateus, prestiisi, henkilökohtaiset intressit, väärässä olemisen myöntämisen häpeä ynnä muut raadolliset tekijät sotkevat vaihtoehtojen punninnan, ja organisaatio jatkaa vääjäämättä kohden tuhoa.”

 

Tällaista logiikkaa seurataan sekä eurokriisissä että Talvivaaran ympäristökatastrofissa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Miksi Talvivaaraan ei reagoitu ajoissa?

Uusi Suomi 15.11.2012 11:55 Pekka Pihlanto

Hallitus ja virkamiehet ovat levitelleet käsiään Talvivaaran katastrofin edessä. Ympäristöministeri ei ole löytänyt itselleen valtuuksia, ja ELY-keskus on seurannut maamme ilmeisesti kaikkien aikojen pahimman ympäristökatastrofin etenemistä kutakuinkin toimettomana.

Mistä tällainen passiivisuus? Eräs syy saattaisi olla maamme hallintokulttuurille ominainen piirre, jota voisi kutsua ”hyvä hanke, antaa mennä vaan” -mentaliteetiksi. Kun jokin idea tai
hanke on lyönyt läpi ja hyväksytty, mikään mahti ei sitä enää pysäytä, eikä rajoita, vaikka huolestuttavaa informaatiota alkaisi tulla näkyviin.

Talvivaara ja kaivosteollisuus yleensäkin ovat olleet nykyisen ja monen aikaisemman hallituksen erityissuojeluksessa, siksi niissä ei ole saanut nähdä mitään kielteistä. Vaikka kielteisiä seikkoja on alkanut tihkua esiin, niistä ei ole saanut puhua, tai ainakaan niiden perusteella ei ole ollut lupa suorittaa hankkeen uudelleenarviointia.

Periaatteessa samanlainen hanke on EU ja erityisesti rahaliitto. Kun euroon on menty tekemään päätöksiä kaikkiin pöytiin, hankkeessa ilmenneistä selvistä ongelmista huolimatta hallituksen ja euroeliitin on hyvin vaikea nähdä siinä mitään puutteita.

Pienetkin korjausliikkeet (vakuudet, vastuiden rajoittamisyritykset) koetaan sopimattomaksi veneen keikutteluksi. Kreikkaan ja mahdollisiin uusiin kriisimaihin ollaan valmiita panostamaan edelleen talkoiden merkeissä puhumatta ainakaan julkisesti, miten kauan rahkeemme tätä kestävät.

Milloin tähän kehittymässä olevaan talouden ympäristökatastrofiin havahdutaan tosissaan
hallitustasolla? Nyt näyttää siltä, että kriisissä saatuun tilapäiseen hengähdystaukoon tarrautuen jatketaan samalla linjalla odotellen ihmettä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Lintula kirjoittaa: ”Organisaatiotutkijat käyttävät polkuriippuvuuden äärimuodosta nimitystä helvetin logiikka: asiat menevät päin helvettiä, vaikka kukaan ei sitä halua. Valta, kateus, prestiisi, henkilökohtaiset intressit, väärässä olemisen myöntämisen häpeä ynnä muut raadolliset tekijät sotkevat vaihtoehtojen punninnan, ja organisaatio jatkaa vääjäämättä kohden tuhoa"

Suomen hallitus antaa maamme mennä vaikka konkurssiin, mieluummin kun suostuvat myöntämään sen tosiasian, että Timo Soini puolueineen on jo ekasta kreku-tukipaketista asti ollut oikeassa ja että hänen linjallaan ei nyt oltaisi megalomaanisissa tuki- ja takausvastuissa, ja kaiken huippu on vielä se, ettei Suomen olisi tarvinnut osallistua YHTEENKÄÄN tuki- ja takauspakettiin 123 ja 125 artiklan nojalla.

On se ihme, miten tyhmää tämä kansa on äänestäessään hallituspuolueita, jotka näköjään aivan tarkoituksella ajavat valtiomme konkurssiin näillä tukipaketeilla, maksun aika koittaa ja luvut ovat kymmeniä miljardeja. Jo keväällä hesari laski Suomen vastuiksi 51,5 miljardia, paljonkohan ne ovat nyt???? Ja kansa nukkuu ruususen untaan!!!!!!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hurjalta tämä meno tuntuu. "Väärässä olemisen myöntämisen häpeä" on vahva motivaattori. Luonnollisesti myös lapsellinen usko tulevaisuuteen ja ihmeen tapahtumiseen vaikuttaa.

Olli Pusa

Väärässä olonsa tunnustava menettää usein valtansa. Siksi sellainen poliitikko, joka ajattelee ensi sijassa omaa etuaan, ei tunnusta olleensa väärässä. Kun saa tarpeeksi aikaa kulumaan, voi jo yrittää epämääräisesti kaataa vastuuta muiden päälle, voi väittää, että niin oli pakko tehdä tai muuten olisi tullut maailmanloppu. Ja lopuksi voi vaatia, että pitää katsoa tulevaisuuteen eikä kaivella menneitä virheitä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #3

Tuo kaikki on totta. Esimerkiksi hokema: "Nyt ei olla syyllisiä etsimässä" tulee esille lähes jokaisen mokan käsittelyssä. Herää vain kysymys: "Miksei olla?". Syyllisten osoittaminen kuuluu osana tehtyjen virheiden analyysiprosessiin. Näin voidaan oppia virheistä, ja myös saada päättäjät vastaisuudessa varovaisemmiksi: niin sanottu poliittinen vastuu (= yhtä tyhjän kanssa) ei aina riitäkään.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #4

Tietenkin jokainen poliitikko haluaa luikerrella vastuusta. Mutta jos sellainen sallitaan, on seurauksena moraalikato. Ei tarvitse pohti toimiensa seurauksia. Samaahan puhutaan pankeistakin. Jos ne aina pelastetaan veronmaksajien varoilla ilman, että toimijat joutuvat vastuuseen, ei ole mitään pidäkettä toiminnalle. Jos menee hyvin, rikastutaan. Jos menee pieleen, se on muiden ongelma.

Arhi Kuittinen

Kreikkahan on vain väline pankkieliitin valtaannousussa.

Velka-ansa luotiin eurovirkmiesten takuun kanssa ja nyt on koko Eurooppa satu sen kautta ovelasti rahoittamaan pankkeja pohjattomalla piikillä.

Vain strategiaa. Ei missään nimessä vahinko.

Plutokratiaa plutokratian keinoin.

Jouko Koskinen

Urpilaisen Unelmahöttö houri muutaman prosentin kasvusta kun olisi tarvittu liki 10% kasvu jotta siitä olisi voitu leikata sovitut palkkot demarien päärahoittajille - SAK, Akava, liitot, eläkerahastot . . . - kaikimullehetitai... ahmatit.

Talvivaaran osake ponkaisi pilviin nikkelin hinnan kanssa. Lisänä vielä arvokas uraani. Nikkelin putoaminen kv. kysynnän heiketessä pakotti säästökuurille.

Hassin porukan älämölön uraanin talteenottoa vastaan ollessa viimeinen niitti. Sitä ei saa erottaa eikä päästää vesistöön. Eikä se murske mahdu sinne kaivantoon takaisinkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset