Lokari

Miksi Talvivaaraan ei reagoitu ajoissa?

 

Hallitus ja virkamiehet ovat levitelleet käsiään Talvivaaran katastrofin edessä. Ympäristöministeri ei ole löytänyt itselleen valtuuksia, ja ELY-keskus on seurannut maamme ilmeisesti kaikkien aikojen pahimman ympäristökatastrofin etenemistä kutakuinkin toimettomana.


Mistä tällainen passiivisuus? Eräs syy saattaisi olla maamme hallintokulttuurille ominainen piirre, jota voisi kutsua ”hyvä hanke, antaa mennä vaan” -mentaliteetiksi. Kun jokin idea tai
hanke on lyönyt läpi ja hyväksytty, mikään mahti ei sitä enää pysäytä, eikä rajoita, vaikka huolestuttavaa informaatiota alkaisi tulla näkyviin.

 

Talvivaara ja kaivosteollisuus yleensäkin ovat olleet nykyisen ja monen aikaisemman hallituksen erityissuojeluksessa, siksi niissä ei ole saanut nähdä mitään kielteistä. Vaikka kielteisiä seikkoja on alkanut tihkua esiin, niistä ei ole saanut puhua, tai ainakaan niiden perusteella ei ole ollut lupa suorittaa hankkeen uudelleenarviontia.

 

Periaatteessa samanlainen hanke on EU ja erityisesti rahaliitto. Kun euroon on menty tekemään päätöksiä kaikkiin pöytiin, hankkeessa ilmenneistä selvistä ongelmista huolimatta hallituksen ja euroeliitin on hyvin vaikea nähdä siinä mitään puutteita. Pienetkin korjausliikkeet (vakuudet, vastuiden rajoittamisyritykset) koetaan sopimattomaksi veneen keikutteluksi. Kreikkaan ja mahdollisiin uusiin kriisimaihin ollaan valmiita panostamaan edelleen talkoiden merkeissä puhumatta ainakaan julkisesti, miten kauan rahkeemme tätä kestävät.

 

Milloin tähän kehittymässä olevaan talouden ympäristökatastrofiin havahdutaan tosissaan hallitustasolla? Nyt näyttää siltä, että kriisissä saatuun tilapäiseen hengähdystaukoon tarrautuen jatketaan samalla linjalla odotellen ihmettä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Tapio Neva

Miksi Olkiluoto-3:een ei reagoida ajoissa? Sehän on Talvivaaraa paljon suurempi ympäristökatastrofi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hyvä kysymys. Olisi pitänyt reagoida molempiin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Eihän näihin yleensä reagoida.
Meillä poliitikko ei ota poliittista vastuuta. Meidän perinteeseemme ei kuulu ministerinpaikasta luopuminen vaan vastuun pakoilu. Tämä on havaittavissa kaikissa puolueissamme, tasapuolisesti.

"Neljättä kertaa ei enää tule".
Neljättä. - Ruotsalainen sananlasku sanoo: "En gång är ingen gång, två gånger är en vana". Kaksi kertaa on jo tapa. Ja meillä ynnätään montako kertaa onnettomuus saa tapahtua ennen kuin sen johdosta ruvetaan tekemään muuta kuin antamaan jokunen lausunto.

Onko meillä tosiaan niin vähän kelvollista ministeriainesta poliitikoissamme, ettei näitä voisi uusia? Nythän Talvivaara-tilanteen syntymisessä ei ole kyse pelkästään tämän hetken valtaa pitävistä vaan usean vuoden sukkessiosta.

Meillä pitäisi olla keino saada ministerit ja korkeat virkamiehet vastuuseen tekemisistään, nyt ja taannehtivasti, jos ilmenee selvää vallan väärinkäyttöä, korruptioepäilys kuten Paula Lehtomäen kohdalla, tai virkavelvollisuuden laiminlyönti, etenkin kun on kyse suurista, maan taloudelle ja hyvinvoinnille tärkeistä hankkeista.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Siksi että ELYkeskukset ja vastaavat ovat pelkkiä paperinpyörittäjiä. Sitä nimitetään myös resurssipulaksi.

Arto Lauri

Talvivaara on portti Suomen muuttamiseen plutoniumtalouden ydinhornaksi.

Posiva ja TVO himoaa YDINASE- materiaalien hankintakeskuksiksi.

Tässä kyydissä maamme muutetaan elinkelvottomaksi.

kati sinenmaa

Olin muuten eilen eduskuntalon rappusilla. Lähinnä tarkkailijana ja taltioimassa jälkipolville uutta hölmöilyä...

Lapsuuteni sain viettää Euroopan parhaimmassa kuparikaivoskylässä. Lapsena mieluisinta oli leikkiä kiisukentällä. Samoin paljasjaloin kävely kuumana kesäpäivänä kaivoskylän tiellä, kun se oli kiisusta sileä -- ja kuuma kuin hellan liesi.

Kiisukentän keskellä virtasi oja avolouhoksesta. Ojan yläpuolelle oli asennettu tynnyri, josta juoksi ihmeellistä ainetta ojaan; kun sitä otti pulloon, niin pullo tuli tulikuumaksi. Jostain saatiin tietoa, että kyseessä oli puhdasta rikkihappoa, jota valutettiin ojaan neutraloimaan jotakin.

Aine oli niin ihmeellistä, että se tuhosi meidän lasten vaatteet, mutta ei lainkaan vaikuttanut ihoon... Kaikkein ihmeellisintä oli, että vaikka nukuimme kuumina kesäpäivinä alasti, niin aamulla vuodevaatteet olivat täynnä reikiä ? Äiti huusi ja isä käski meidän hakea koivusta oksia....

Kun siis eilen seisoin eduskuntatalon rappusilla, niin en lainkaan halunnut millään tavoin osallistua mielenosoittamiseen. Sillä vaikka lapsuudestani oli eiliseen kymmenien valovuosien matka, niin joku talvivaaran päästöt eivät voi vaikutta mun ihooni sen enempää kuin Outokummun Ylöjärven kaivos vaikuttaa tähän päivään.

ps. Kävin kesällä kymmeniin vuosiin siellä kiisukentälä, joka nyt oli järven alla. Oli kummallista ajatella, että lapsena me leikittiin siellä järven pohjalla...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Hallitus ja virkamiehet ovat levitelleet käsiään Talvivaaran katastrofin edessä. Ympäristöministeri ei ole löytänyt itselleen valtuuksia, ja ELY-keskus on seurannut maamme ilmeisesti kaikkien aikojen pahimman ympäristökatastrofin etenemistä kutakuinkin toimettomana”, toteaa kirjoittaja.

Mauri Pekkarinen esiintyi tänä aamuna MTV:n aamuohjelmassa ja valotti vähän totuutta tähän asiaan. Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa itse asiassa yleishallinnosta ”kynistä ja kumeista ja palkoista”, kuten Pekkarinen totesi. Itse ympäristöasiat kuuluvat Ympäristöministeriölle. Niitä tehtäviä hoitaa Kainuun Ely - keskuksessa 95 henkilöä eli melkoinen määrä. Tästä huolimatta asioita ei ole saatu ojennukseen.

Onko nyt käynyt niin, että itse liuotusmenetelmäprosessi on niin vettä kuluttava, että pitemmän päälle se ei ole hallittavissa?

Onko tämä itse asiassa syy ympäristöministerin valtuuksien ”puuttumiseen”?

Onko Paula Lehtomäki laiminlyönyt tehtäviään ylimpänä valvovana viranomaisena vastoin työjärjestystä? Onko Ville Niinistö jatkanut samaa linjaa?
Tässä on joukko kysymyksiä, joita on hyvä asettaa yli 32 vuoden virkamieskokemuksella.

Ympäristöministerin valtuudet löytyvät Ympäristöministeriön työjärjestyksestä.

Tässä linkkinä voimassa oleva Ympäristöministeriön työjärjestys.

Sen 3. luvun 7 §:ään kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jossa kerrotaan Ympäristönsuojeluosaston VASTUUSTA.

Aikaisemmassa työjärjestyksessä lukee ”Ympäristönsuojeluosasto vastaa erityisesti asioista”….. Siitä otettiin pois sana ”erityisesti” 24.6.2009. Ministerinä oli silloin myös Paula Lehtomäki ja kansliapäällikkönä Hannele Pokka.

http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=118...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset