Lokari

Kreikka pelaa taas peliään

Kreikka tarvitsee lähiaikoina kolmisenkymmentä miljardia lisää rahaa välttääkseen konkurssin. Maalta on edellytetty tuen ehtona säästöjä ja uudistuksia, mutta niiden toteutuksessa ei ole edistytty toivotulla tavalla.

 

Kreikan pääministeri ehti jo ilmoittaa, että maan neuvottelut tuen ehdoista EU:n kanssa ovat päättyneet sopimukseen, mutta tieto oli ennenaikainen. Onko kysymyksessä väärinkäsitys vai
Kreikan tietoinen pelaaminen kriittisessä tilanteessa? Epäilen jälkimmäistä, vaikka en ymmärrä, mitä hyötyä siitä maalle olisi.

 

Hämmästyttävä on myös tieto, että syyte odottaa niitä journalisteja, jotka julkistavat suurimpien veronkiertäjien listan. Miksi näitä halutaan suojella? Kreikasta tulee jatkuvasti uutisia, jotka viittaavat siihen, että tuen ehtoihin ei suhtauduta täydellä vakavuudella, vaan halutaan lykkäyksiä ja lievennyksiä. Parin päivän yleislakko syö maan ennestään kurjaa taloutta.

 

Ei voi välttyä ajatukselta, että Kreikan hallitus ja oppositio tietävät, että EU:lla ei ole varaa päästää maata konkurssiin, koska siitä voisi alkaa Euroopassa hallitsematon talouskaaos.
Siksi kreikkalaiset pelaavat omaa peliään ja koettavat lypsää lievennyksiä.

 

EU:n edustajat yrittävät pitää pokerinaamaa yllä, mutta kumpikin osapuoli tietää, että rahaa on lopulta annettava. Tällä menolla kriisi pitkittyy ainakin Kreikan kohdalla hamaan ikuisuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Olli Polli

Ongelma taitaa kuitenkin olla, että kaikki tietää Kreikalle lainoista selviytyminen on mahdoton urakka.

Kaikki tanssii samaa tangoa, Merkkelistä Rehnin kautta Samarakseen, ja hymyilevät selityksiensä kanssa salamavaloille...

Todellinen sirkus koko juttu! Velat sivuun, Drahma takaisin ja uuteen alkuun muuta vaihtoehtoa ei ole. Tähän suuntaan tilanne on jo kehittymässä ja vauhdilla.

ελευθερια η θανατος! επανασταση και τωρα!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Oma valuutta olisi ehkä ainoa, joka pakottaisi kreikkalaiset kiristämään vyötään (devalvaatio). EU-maat kuitenkin pelkäävät tuhoisaa ketjureaktiota, joka voisi seurata Kreikan erosta.

Ks.lisää tästä aiheesta:

-----------------------------------------------------------------------

Kreikan ero: Parempi kertarutina kuin ainainen kitinä

19.10.2012 13:04 Pekka Pihlanto Raha

Kreikan taloudellista ja poliittista tilannetta tarkastellessa tulee mieleen Susikoski-kirjoistaan tunnetun Mauri Sariolan viljelemä sanonta: ” Parempi kertarutina kuin ainainen kitinä”. Eli parasta on antaa Kreikan mennä.

Kreikan avuntarve kun näyttää krooniselta. Lisäksi avun ehtona vaadittujen talouden tervehdyttämistoimenpiteiden verkkainen tahti ja suoranainen vitkuttelu osoittavat, että kreikkalaisilla ei ole aikomustakaan irrottautua muiden euromaiden tuen varasta ja ryhtyä itsenäiseen taloudenpitoon.

Siten parasta muiden euromaiden kannalta olisi, että Kreikalle annettaisiin lähtöpassit euroalueesta. Oman valuutan turvin eläessään maa joutuisi itse huolehtimaan taloudestaan ja kilpailukyvystään. Sen, että sääntöjä eroamisesta ei ole, ei luulisi muodostuvan esteeksi lakeja ja sopimuksia tarvittaessa hyvin luovasti soveltaville EU-päättäjille.

Sellaista sopimuspykälää ei myöskään ole, jonka mukaan eurosta eroaminen tai erottaminen olisi ehdottomasti kielletty. Kun selvästi sovittuja periaatteitakin voidaan jättää huomioon ottamatta, ei ole juridisesti ongelmallista luoda käytäntö tällaisen tapauksen osalta, josta ei ole sovittu, eikä säädetty mitään.

Euroalueesta eroamista koskevien sääntöjen puuttumiseen vetoaminen onkin tietenkin vain tekosyy. Kreikka halutaan pitää mukana hinnalla millä hyvänsä puhtaasti arvovalta- ja poliittisista etulaskelmasyistä - ja myös katastrofin pelosta. Kreikan mukana pitäminen tulee kuitenkin kalliiksi – jos tulee eroamisen aiheuttama kertasokkikin hintoihinsa.

Kuitenkin käy yhä todennäköisemmäksi, että ”parempi kertarutina kuin jatkuva kitinä” edustaisi tässä viisasta europolitiikkaa. EU:lle tyypillinen viivyttely tärkeiden päätösten tekemisessä merkitsee jäsenmaille kalliiksi tulevaa ”ainaisen kitinän” sietämistä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kaikki nuo europäättäjät tietävät, että jos/kun Kreikka irtoaa eurosta niin silloin alkaa ketjureaktio myllyttää muutkin pihalle. Se on euron loppu se.

Joko me maksamme "ikuiset päivät" Kreikalle, Portugalille, Espanjalle ja monelle muulle maalle hieman vähemmän, tai sitten hyväksymme yhteisvaluutan tarun loppuneen.

Kyllähän tätä "Kreikan voi irroittaa" -bluffia kokeiltiin varovaisesti aiemmin. Markkinareaktiot olivat sen mukaiset. Täysi paniikki iski.

Olli Polli

Tätä mieltä olen ollut heti alkuun, mutta Merkkelit ja Kataiset on toista mieltä...vaikka lopuksi velat annetaan kuitenkin anteeksi ja veronmaksajat Euroopassa maksaa...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Mitä tulee tähän Kreikan eroon euroalueesta, niin kannattaa lukea Juhani Huopaisen kirjoitus: ”Euroliittovaltio ja suomalainen veronmaksaja”. Juhani Huopaisen kommentissa blogiin liittyen löytyy mielenkiintoisena linkkinä Nordean raportti ”Raportti – mitä, jos euroalue hajoaa”. Luvussa ”Kreikan ero eurosta” sen taulukko 1 kertoo totuuden. Kreikalla oli maaliskuussa 2012 velkaa yhteensä 365 miljardia euroa, joista julkista oli 306 miljardia euroa ja yksityistä 59 miljardia euroa.

Kreikka-saatavat viiden suurimman maan osalta olivat: Ranska 101 miljardia, Saksa 99 miljardia, Italia 60 miljardia, Espanja 40 miljardia ja Hollanti 21 miljardia euroa. Tämän luokan alaskirjaukset toteutuessaan joko osittain tai kokonaan saisivat aikaan ”liikettä niveliin”.
Kreikkalaiset tietävät tämän ja hyödyntävät tätä asiaa pelaamalla peliään kuukaudesta toiseen. Heillä ei ole enää mitään hävittävää. Kreikka saattaa myötävaikuttaa toimillaan ennen pitkää euron hajoamiseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset kommenteista.

Esko Seppänen kirjoittaa kriittisesti näistä asioista kirjassaan "Emumunaus". Hän on sitä mieltä, että euroalue ei kestäisi Kreikan eroa ja sen ilmeisesti mukanaan tuomaa velkojensa mitätöintiä.

Mm. Suomen pankissa on eräänlaisella clearing-tilillä saataavia Kreikalta, jotka mitätöityisivät, jos Kreikka tekisi niin sanotusti konkurssin. Tästä tilistä ei julkisuudessa juuri puhuta (ks. Target2 -sopimus, johon se liittyy). Jonkinlainen kauhun tasapaino vallitsee Kreikan ja EU:n suhteissa...

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kreikka ei selviä tällä tavalla. Se on niin monen asiaa tuntevan suulla sanottu. Keskustan puheenjohtaja Sipilä mm.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei selviä, ei. Nähtäväksi jää, milloin EU:ssa se oivalletaan - ja millainen rytinä siitä seuraa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset