Lokari

"Populistikin" voi olla oikeassa

 

Politiikassa populismista on tullut muotitermi, jolla leimataan toisinajattelevat. Erityisesti hallituksen ja valtamedian hyväksymää EU-politiikkaa vastustavat poliitikot nimetään populisteiksi. Näiden näkemyksen tekee populismiksi ilmeisesti se, että oppositiopuolueiden lisäksi huomattava osa kansalaisista suhtautuu nuivasti nykyiseen euro-politiikkaan, jossa kriisimaille suunnataan jatkuvasti tukipaketteja.

 

Populisti on kätevä termi, sillä vastustajien näkemyksiä ei tarvitse juurikaan todistella vääriksi, ja lisäksi nimitys on sopivasti vähättelevä. Kantava ajatus tässä on, että kun kansan tietyt osat ja ääripuolueet ovat tätä mieltä, se ei voi olla järkevä.

 

Populismi viittaa kansaan. Sillä tarkoitetaan yleisesti kansansuosioon tähtäävää, usein kansankiihotusta muistuttavaa, tunteisiin vetoavaa toimintaa. EU-yhteyksissä populismilla näytetään siis tarkoittavan sitä, että kun monet kansalaiset vastustavat EU:n tukipaketteja kriisimaille, heidän myötäilynsä on populismia. Väitetään, että kansalaisia kosiskellaan ”väärin” perusteluin. On kuitenkin muistettava, että kansanvallassa kansalaiset valitsevat edustajansa. Siten populismi-termin käyttöön sisältyy se vaara, että tullaan halveksineeksi demokratiaa.

 

Todellisuudessa monet puolueettomat asiantuntijat ovat yhtä kriittisiä kuin ”populistit” euroalueen viimeaikaisesta kehityksestä, erityisesti valtioiden yhteisvastuusta. Siten hallituksen ja euromyönteisten asiantuntijoiden näkemykset eivät välttämättä ole sen oikeampia Suomen etujen kannalta kuin ”populistienkaan”. Epävarmuus näissä asioissa on suuri, ja siksi kukaan ei voi varmuudella olla oikeassa. Ideologioilla ja uskomuksilla on kannan muodostuksessa suuri rooli.

 

Populismi-termin käytön hataruus EU-asioissa paljastuu myös, kun sen käyttöä tarkastellaan jossakin muussa yhteydessä. Kansalaisten suuri enemmistö on Nato-jäsenyyttä vastaan. Siten poliitikko, joka vastustaa jäsenyyttä, olisi kaiketi populisti, koska ”mielistelee” kansaa. Mutta ei kuitenkaan ole, eikä myöskään ministereitämme leimata populisteiksi, vaikka hallitusohjelma torjuu jäsenyyden yhtä lailla kuin kansakin. Kansa sattuu siis joskus olemaan oikeassa.

 

Järkevää olisikin, että myös EU- ja eurokysymyksistä keskusteltaisiin asiaperustein, syyttämättä ketään oikopäätä populistiksi – ellei todella ole selvästi kysymys perusteettomasta kansankiihotuksesta. Eri mieltä olevien näkemyksen mitätöinti populismina vie leimaajalta uskottavuuden.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Mutta voiko pölhöidealismi olla koskaan oikeassa vai iskeekö arki- ja realiteettit jossain vaiheessa sinnekin.
Populismikortti on tyypillinen natsikortin vastine, kun argumentit loppuvat niin kiskaistaan tuo esiin. Kuvastaa vaan keskustelun tasoa ja aiheuttaa samanlaista turhautumista kuin vastuunkanto termi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän JuhaHeikkil kuva
Juha Heikola

Mika onkaan parasta populismia kuin luvata vaaleissa kantaa vastuu ja harjoittaa vastuullista politiikkaa. Tassa tukeudutaan koko sosiaalisen ihmiskunnan perusaatteeseen, vastuuseen ja huoleen lahimmaisesta, sosiaalisesta primitiivireaktiosta jolla voidaan helposti populismin periaatteilla kerata lisaa pisteita, aania. mm Kokoomus harskisti kayttaa tata kantavana populismiaatteenaan. Sensijaan etta he tunnuistaisivat populismin olevan vain jokaisen itsensa maarittelema ajatusmalli tai toimintaperiaate, he syytavat muita populisteiksi nakematta itseaan peilista ollen samanlainen, mutta eri tavalla.
Kokoomuksen populistinen politiikka tayttaa hyvaksikayton piirteet, viitataan ihmisen empaattisuuteen ja sosiaaliseen vastuuseen muista ja tuomitaan jarkevasti objektiivisesti ajattelevia turhamaisiksi populisteiksi. Talla on saatu aikaiseksi se, etta ns populistit ja heidan aatteitaan tulee pitaa valheina ja eparealistisina ja kaannyttaa negatiivinen huomio itsesta heihin. Kokoomuksen politiikka on yhta populistista kuin kenen tahansa puolueen jolla on mielipiteita omasta nakokannastaan.

Jukka Kaulanen

Ovatko ruotsalaiset "populistisia persuja", koska he eivät halunneet euroa!
Ovatko norjalaiset "soinilaisia persuja", koska he eivät halua liittyä Euroopan Unioniin!

Jarmo Makkonen

Väittääkö Onatsu ettei nykyistä eurotukipolitiikka ole vastustettu pätevin argumentein?

Juha Korhonen

Arvostelijat juuri vaiennetaan nimittämällä heitä populisteiksi. Tätä väittämää ei koskaan perustella, riittää kun heittää sen. Älä odota mitään järkevää perustelua Onatsulta, sitä hän ei missään tapauksessa tule esittämään. Tuskinpa osaisikaan.

Käyttäjän teroanttonen kuva
Tero Anttonen

on olemassa vanha käsitys, että lääkkeen tulee maistua pahalta toimiakseen. on populismia väittää toista.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

"Nykyään populistiksi sanotaan helposti kaikkia, jotka puhuvat sellaisista poliittisista asioista, joista kansa haluaa kuulla - tai joista media luulee kansan haluavan kuulla. Populismi ei kuitenkaan tarkalleen ottaen tarkoita aivotonta huutelua tai Timo Soinin retoriikkaa, vaikka poliitikot niin tahtovatkin esittää pystyäkseen leimaamaan vastustajiaan. Populismi on poliittinen filosofia, jonka mukaan kansalaisten oikeuksia ja vapauksia on edistettävä suhteessa erityisoikeuksia nauttivaan eliittiin. Populismi on demokratian muoto, jossa päättäjät eivät saa tehdä kansan tai ainakaan omien kannattajiensa mielipiteen vastaisia päätöksiä. Populismi on elitismin vastakohta. Kun asiaa katsotaan tältä kannalta, populistiksi syyttäminen menettää kaiken teränsä ja populismista tulee jopa tavoiteltava asia. Poliitikoille ja vallanpitäjille on kuitenkin tärkeää, että populismia ei ymmärretä aitona vaihtoehtona, vaan heidän kannaltaan on parasta, mikäli kansalaiset kuvittelevat populismin olevan pelkästään nuoleskelua, koska tällöin he voivat edelleen syyttää ihmisiä populisteiksi negatiivisessa mielessä. Kielenkäyttö on vallankäyttöä." tähän uskon !

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

1. Olet pääosinn oikeassa: argumentti "populismia" on itsessään tyhjä - se voi kelvata johtopäätöksestä, mutta ilman perusteluja se kumisee tyhjyyttä.

2. Timo Soini on itse täysin tietoisesti nimennyt perussuomalaiset populistiseksi puolueeksi. Se on luonnollisesti ollut omiaan lisäämään sanan käyttöä perussuomalaisia koskien myös muissa puolueissa.

3. Eurokriisiä koskien populistisuus on lähinnä siinä, ettei seurauksista kerrota juuri mitään. Minkäänlaista arviota siitä, mitä Suomelle seuraisi tarjotuista vaihtoehdoista ei tarjota - tarjotaan vain "loppua tukipaketeille". Tietenkin tällaisen riskianalyysin tekeminen on vaikeaa, mutta täydellinen vaikeneminen kertoo paljon.

Toisaalta tässä yhteydessä voinee sanoa, ettei hallituskaan ole kovin syvällisesti valitsemansa ratkaisun haittoja selvittänyt. On kyllä kerrottu valinnasta ruton ja koleran välillä, mutta eikä tuota valitta linjaa ole ongelmattomaksi väitetty.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Koko ajan olen esittänyt vaihtoehdon Vanhasen, Kiviniemen ja Kataisen hallitusten europolitiikalle. Kaikki pääministerit ja muut ministerit puoluekannasta riippumatta ovat toitottaneet, että on vain yksi vaihtoehto.

Vain diktatuurissa on ainostaan yksi vaihtoehto. Joko teet niinkuin diktaattori sanoo tai itket ja teet.

Populismista syyttäminen on ala-arvoisin poliittinen menetelmä diktatuurin jälkeen. Se osoittaa kyvyttömyyttä keskustella ja harkita vaihtoehtoja. Eurokriisissä tämä on kasvanut äärimmäisiin mittoihin.

Myönnettävä on, että nytkin toreilla, paneeleissa ja mediassa liikkuu tuhansia kaikkien puolueiden ehdokkaita, jotka ovat pölhöpopulisteja eli lupaavat vaikka mitä. Osa on tietämättömiä, osa vilpittömiä ääntenkalastelijoita.

Nykyisistä pölhöpopulismiin taipuvista ministereistäkin voisi tehdä listan.

Merja Heikka

Ihmisten perusteltuihin mielipiteisiin vastaamattomuus ja pelkkä populisti-kuitti on kyllä pantu merkille äänestäjäkunnan keskuudessa. Tässä on eräs syy, niiden järkisyiden lisäksi, miksi näiden "populististen" ajatusten kannatus on noussut nykyisiä vallanpitäjiä tutisuttaviin mittoihin. He, hallitsevat ressukat, eivät hallitse edes alhaisinta psykologiaa. Niin kauan kuin meillä on vielä äänestysoikeus, olisi kyllä syytä hallita ne pienet käytöstavat. Mutta sitä saa mitä tilaa, mitäs läksit, tyhmästä päästä kärsii koko ruumis jne, jos nyt jotain populistista tähän loppuun vetasis. :)

Jarmo Makkonen

"Eurokriisiä koskien populistisuus on lähinnä siinä, ettei seurauksista kerrota juuri mitään."

Ehkä Suomelle voi käydä yhtä huonosti kuin Ruotsille jos lipsumme tukipakettien maksamisesta. Toisaalta voidaanhan ajatella että meitä kiristetään jos emme maksa ja silloin kyllä olemme väärässä seurassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset