Lokari

Unohtiko Oxford Economics euron tukemisen kustannukset?

 Oxford Economics -niminen tutkimusyhtiö on tehnyt selvityksen, jonka mukaan Suomelle on edullista, että euroalue pysyy nykymuotoisena koossa. Uutisesta ei kuitenkaan käynyt ilmi, onko näitä etuja verrattu Suomen maksamiin ja todennäköisesti jatkossakin maksamiin tukimiljardeihin sekä vastuisiin, jotka saattavat langeta maksettaviksi.

Jos näin on, laskelma on lähes arvoton. Talouskasvusta tai taantuman lieventämisestä ei tietenkään kannata maksaa mitä tahansa. Valitettavasti kaikissa laskelmissa on mukana sen laatijan subjektiivinen näkökulma ja omat intressit. Siksi yhdellä tai kahdellakaan laskelmalla ei saada täyttä selvyyttä siihen, mitä Suomen pitäisi tehdä. Tarvitaan useita laskelmia, jotka perustuvat erilaisiin näkökulmiin ja intresseihin. Täysin objektiivista laskelmaa ei pysty kukaann laatimaan, sillä jokainen laskelma vaatii tekemään oletuksia, jotka ovat arvosidonnaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Väinö Hiltunen

Tottakai tämäkin selvitys on asenteellinen ja epäobjektiivinen, kun tilaajana on ollut Keskuskauppakamari.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sen sijaan, että tuijottaa tilaajaa kannattaisi tutkia laatijaa. Mitkä tiedot kenelläkin on tästä Oxford Economicsista?

Jukka Mäkinen

vähänlaisesti löytyy muuta tietoa kuin heidän oma saittinsa. Kuitenkin jo 30 vuotta toiminut, eli asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Mitä se taas kertoo objektiivisyydestä on tulkinnanvaraista.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Keskuskauppakamari julkaisee ko. tutkimuksen Keskuskauppakamarin kotisivuilla tänään lauantaina 4.8.2012 klo 14.00. www.keskuskauppakamari.fi

http://ristoejpenttila.fi/2012/08/04/euron-hajoami...

http://mertsilanki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111056...

Ajanpuutteen vuoksi en ole ehtinyt laskea summia auki.

Olli Pusa

Tuossa tutkimuksessa on paljonkin kysymysmerkkejä. Pekka Pihlannon kysymys on yksi keskeisistä. Vai onko katsottu, ettei tukemisesta olekaan mitään kuluja? Ja millaisia seurauksia euroalueen hajoamisesta on oletettu.

Toinen kysymys on se, miksi tutkimuksessa ei tarkastella vaihtoehtoa, jossa esimerkiksi Suomi lähtee euroalueesta. Se on aivan erilainen vaihtoehto, kuin mikä olisi heikkojen maiden potkiminen eurosta.

Ja kolmas kysymys on, mihin perustuu tutkimuslaitoksen oletukset tulevasta talouskasvusta vaihtoehdossa, jossa jatketaan nykyistä tukipolitiikkaa. Siihenhän kaikkea verrataan. Ennusteissa povataan talouskasvua 2012-2014, vaikka jo virallisetkin tahot ennustavat taantumaa tai lamaa. Eli jo lähtöoletuksiltaan tutkimus on tyhjän päällä.

Antro Pulkki

Vaikuttaa "ikiliikkujalta" se, että annetaan rahaa jotta voivat ostaa kauppatavaraamme?

Tuo yhtälö ei toimi! Varsinkin kun eivät meiltä osta koska ei meillä ole varsinaista myytävääkään ja "orientista" löytyy kaikki halvemmalla.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Raportti oli pettymys.

Erilaisten skenaarioiden tulisi ulottua huomattavasti pidemmälle, ja ottaa huomioon kehittyvien talouksien kasvavan ekonomian ja väestömäärän kehittyminen/Euroopan väestön ikääntyminen ja väestön kasvun pysähtyminen.

Toivottavasti tähän nollatutkimukseen ei ole tuhlattu mittavasti jäsenyritysten varoja.

Jukka Mäkinen

Onkohan koskaan tapahtunut niin että konsultilta tilattu tutkimus olisi tulokseltaan tilaajan halujen vastainen. Jos on, niin ainakaan sellaisia ei ole julkisuuteen päästetty.

ulf fallenius

Hesarin kirjoitus oli huippua,kun siellä sanottiin että Suomi joutuu taantumaan jos euro hajoaa.Hei Suomi on jo taantumassa joka pahenee päivä päivältä ja ehkä jopa muuttuu lamaksi joka on jo monella alalla totta.Tuleva syksy tulee olemaan surkea puhumatta seuraavasta keväästä jolloin surkea talous tulee olemaan huippussaan.Ei voi muuta todeta että euro vasta on meidät taantumaan viennyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset