Lokari

Sopiiko EU kuntavaalien teemaksi?

 

On esitetty, että EU ja käynnissä oleva eurokriisi eivät sovi kuntavaalien keskusteluaiheiksi, koska kunnanvaltuustot eivät päätä EU:ta koskevista asioista. Mielestäni asia ei ole näin yksiviivainen. Kuten valtion, myös kuntien on varauduttava niihin sokkeihin, joita jo tähän mennessä tekemämme EU-sitoumukset tulevat taloudellemme aiheuttamaan. Kuntien valtionosuudet tulevat väistämättä pienenemään, ja mahdollinen eurolama kirpaisee kuntiakin.

 

Sopeutuminen on mielestäni aloitettava heti, vaikka mitään suuria eurokriisin laskuja ei ole vielä langennutkaan. Esimerkiksi mihinkään mittaviin kerskahankkeisiin – tyyliin Guggenheim – joiden hyöty ja tuotto kansalaisille ovat lähinnä kuvittelun varassa, ei nyt olisi  kunnissa varaa.

 

Niinpä kuntavaaliehdokkaiden olisi tuotava selkeästi esiin näkemyksensä eurokriisistä ja sen todennäköisestä kehityksestä – varmuuttahan ei kenelläkään asiasta ole. Näin äänestäjä näkisi, kuka on euroideologian sokaisema, optimistisia toiveunia näkevä, ja kuka realisti, joka pitää jalkansa tukevasti maan pinnalla uskomatta komissaarien seireeninlauluihin, joilla yritetään epätoivoisesti pitää markkinat hetken rauhallisina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kyllä, kyllä, mutta mielestäni kytköksen ei tarvitse edes mennä EU:hun saakka.
Nyky-hallituksen toimet kiristävät kuntia jo aivan tarpeeksi.
Hallitus on päättänyt vähentää kunta-avustuksia 3,4 miljardilla tämän hallituskauden aikana.
Tätä tehdään vielä nyt varsin kepein höylävedoin, mutta kunhan kunnallisvaalit on pidetty, silloin otetaan höylän lisäksi raastinrauta käyttöön ja aletaan hallituksen puolelta tositoimiin.

Ja kuntien jokaisen puolueen kyläpäälliköt ajavat pääpuolueensa "täällä hetkellä vallitsevaa ideologiaa".
Tämänhän pitäisi toimia toiseen suuntaan, eli ajatusten pitäisi lähteä ruohojuuritasolta ylöspäin.
On siis aivan sama ketkä "tutut naamat" me valitsemme, jos suuntaviivat ja mielipiteet kuitenkin määrätään koneistosta käsin.
Joten pitää olla tarkkana ja tenttiä puolueita siitä, kuinka paljon siellä asioita väännetään puoluepiiskan avulla, leninistisellä enemmistöpäätöksellä, "Demokraattisella sentralismilla", eli puoluekurilla:

http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_centralism

Puoluekuri on viety huippuunsa mm. Kokoomuksessa, KD:ssa, VAS:ssa ja Demareissa. Niiltä ei kannata edes kysyä mitään.

Henry

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Monet kunnat ovat elinkelvottomampia kuin Kreikka. Niissä valtion tukiosuudet ylittävät puolet kunnan tuloista. On aivan oikein pysäyttää tuo epäterve kehitys.

Samaten kuntien velanotto on paikoitellen eteläeuroopasta tutulla tasolla ja sen kun kiihtyy.

Kuntatasolla on pakko katsoa itseensä ihan ilman EU'takin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kimmo Sainiolle:

Nyt hieman historiaa:
- Paavo Pöö ja muut Kokoomuspolitikkaa ajaneet Demarit siirsivät jatkuvasti valtion velvotteita kunnille. Kunnille sanotiin/tyynnyteltiin/öevitettiin propagandaa, että "valtionosuudet kasvavat - nou hätä!"
- Todellisuudessa KOK-suunnitelma oli, että siirretään progressiivista tuloverokertymää kunnan tasaveron kannettavaksi.
- Nyt on jo ollut menossa vaihe kaksi jonkin aikaa: Pudotetaan (luvattuja) kuntien valtionosuuksia...
- jotta voidaan jatkaa vaihetta kolme: => Kunnat kyykkyyn ja velkaisiksi => lisätään edelleen kuntien velvollisuuksia
- jotta päästään/jatketaan vaihe neljää => Kuntien eri sektoreiden romahtaessa voi yksityiset firmat ottaa hommat hoitoonsa ja laskuttaa kansalaisilta heidän säästönsä.
Tästä sinä äänelläsi päätät!

Jos sinulla on vanhemmat, joilla on omaisuutta tai rikas täti, älä jää odottamaan perintöä, vaan ne menevät yksityisiin hoitolaitoksiin, vanhustenkoteihin yms.
Katsos yritysten tavoitteena on tuottaa voittoa...

Henry

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kirjoittaja on oikeassa, monellakin tasolla.

Ensinnäkin periaatteellinen puoli; kenellä on oikeus määrittää, mistä vaaleissa puhutaan ja mistä äänestetään. Siihen on vain yksi vastaus - äänestäjällä. Puhuttiinhan presidentinvaaleissakin suuresta joukosta asioita, vaikka presidentillä ei ole juuri mitään päätösvaltaa.

Eurokriisi sattuu kipeästi kuntatalouteen, mm. valtionosuuksien leikkauksen kautta. Suuri joukko kuntia nostaa niiden takia veroäyriään. Se on hiljainen kuntien tappolinja - ei pakkoliitoksia, vaan taloudellinen pakko liittyä.

Itse kysyisin, että jos kerran kuntapolitiikalla ei olisi "yhteyttä ylöspäin" valtakunnan politiikkaan, miksi valtakunnalliset puolueet sitten dominoisivat kuntakenttää, tai miksi yleensä valtakunnalliset puolueet panostaisivat koko kuntavaaleihin suuremmin.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Persujen tavoite viime eduskuntavaaleissa ohjelman perusteella oli vähentää kuntien määrä noin 200. Onko tavoite muuttunut?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Minun käsittääkseni vaaliohjelmaan ei ole tehty muutoksia. Siihen pitää äänestäjän voida luottaa. Perussuomalaiset ovat olleet järkevien, vapaaehtoisten ja asukkaiden edun huomioivien kuntaliitosten takana ja uskon että ovat vastakin.

Hallituksen menetelmä pakottaa kunnat yhteen kylmän viilein väestöön perustuvin kriteerein ja viedä rahat niiltä jotka eivät suostu yhteistyöhön, ei tuota linjaa edusta. Pakkoliitoksia ei sinänsä tule, se oli vain "pöö" joka heitettiin ilmaan viemään huomio oikeilta keinoilta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Osittain olen samaa mieltä, että EU:n ja Euron vaikutukset tulisi huomioida erityisesti kunnan elinkeinopolitiikassa (yritysrakenne ja työpaikat).

Esimerkiksi:Täälläpäin Outokummun teollisuusrakenne kaivoksen loppumisen jälkeen (70/80 luvun taite)on rakentunut noin 90 %:sti verkostotoimittajien varaan, joitten asiakkaita pääosin ovat teknologiateollisuuden suuryritykset. Runsaassa 30 metallialan yrityksessä on n. 1000 työpaikkaa (kaupungin väkiluku noin 7300). Noista tuhannesta työpaikasta arvioni mukaan 70% liittyy vientiin. Kokonaisuudessaan kaupungissa on noin 2500 työssäkäyjää.

On todellakin tärkeää, että valtuutettu ymmärtää mistä pelimerkit valtion lisäksi kuntaan tulevat. Tutustuminen erityisesti vientiyrityksien ansaintalogiikkaan edesauttaa EU:n ja Euron tärkeyden ymmärtämistä. Kehoitan jalkautumaan alan yrityksiin ja tekemään johtopäätöksiä sen jälkeen.

PS. Outokumpu lähestyi muuten hiljakkoin Joensuuta yhdistymisen merkeissä. Toivottavasti asia etenee vaikka yhteistä kunnanrajaa ei olekaan.

Veikko Vitikainen

Onhan se selvä, että puoluekurin puitteissa myös kunnavaltuustojen ehdokkaat toimivat, ymmärtäen asiasta enemmän tai vähemmän. No, Kokoomushan joka tapauksessa on aivopessyt kaikki ehdokkaansa pysyttelemään puoluejohdon isällisessä kuristusotteessaan. Omia mielipiteitä ei kannata mennä lausumaan. Esim. kuntauudistuksessahan on meneillään Suomen laajin digtatuurinen valtausoperaatio kuntia kuulematta.

Marko Sihvonen

Kyllä sopii, hyvinkin.

Mikäli olet facebookissa, laitan sinulle kaveripyynnön niin jatketaan keskustelua toisella areenalla liittyen kuntavaaleihin. :D

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitos kommentistasi. Valitettavasti en ole facebookissa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ei sovi kuntavaaleihin.

Ketä ja miksi minä äänestäisin Kauniaisissa, jos joudun heidän EU-mielipiteitään katsastamaan? Ja miksi ihmeessä?

Vaikuttaako se Kauniaisten veroäyriin, joka on Suomen alhaisin? Entäpä somaleihin ja muihin maahanmuuttajiin, joita ei ole Kauniaisissa yhtään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset