Lokari

Lähentääkö EU jäsenmaita toisiiinsa?

 

Euroopan unionin eräänä kantavana motiivina on Euroopan kansojen lähentäminen toisiinsa ja niiden välisten sotien välttäminen. Jälkimmäisen tavoitteen toteutumista on juhlittu näkyvästi, vaikka eurooppalaiset olisivat tuskin ryhtyneet sotimaan, vaikka EU:ta ei olisi syntynyt.

 

Miten on kansojen lähentymisen laita? Näyttää siltä, että euro on pilannut kansojen välit ja etäännyttänyt niitä toisistaan sekä henkisesti että taloudellisesti. Erityisesti etelän ja pohjoisen välille on revennyt leveä juopa,  kun yhteinen valuutta on paljastanut maiden väliset kulttuuriset ja moraaliset eroavuudet. Etelä on elänyt yli varojensa ja pohjoinen joutuu nyt makselemaan holtittoman ja osin moraalittoman rahankäytön tuloksia.  

 

Sen sijaan, että ylivelkaantuneet maat olisivat korjanneet määrätietoisesti talouttaan, ne ovat kapinoineet säästämistä ja rakenteellisia korjauksia vastaan. Erityisesti Kreikka on kunnostautunut kotiin päin vetämisessä. Pohjoisten maksajamaiden kansalaiset ovat tympääntyneet tuhlailua harrastaviin etelän maihin. Viimeksi mainitut ovat kohdistaneet raivonsa paitsi omiin poliitikkoihinsa, myös niihin maihin, jotka kantavat suurimman taakan tukipakettien ja luottotappiouhkan muodossa.

 

Aikaisemmin Etelä-Euroopan maat nähtiin Pohjolan horisontista eksoottisina erikoisuuksina, joiden erilaiseen elämään haluttiin tutustua. Mielenkiinto esimerkiksi matkailun muodossa tosin jatkunee edelleen, elleivät kansalaisten mielenosoitukset kohdistu turisteihin. Saksalaiset ovat jo saaneet kärsiä vaadittuaan tukipakettien saajien taloudenpidolle tiukkoja ehtoja.

 

Johtopäätös on, että EU:n ideologia ja kansalaisten luottamus kumppaneihin ovat saaneet euron myötä raskaan iskun. Tämä ei tarkoita sitä, että esimerkiksi Suomen olisi oikopäätä erottava eurosta ja EU:sta. Kysymyksessä olisi hyppy tuntemattomaan. Mukana on riiputtava, ellei euroalue ala hajota jonkin muun maan aloitteesta.

 

On kuitenkin selvästi tuotava esiin, että eurojohtajat ovat epäonnistuneet. He ovat saaneet maanosan kuilun partaalle. Vastaavaa uhkaa kansalaiset tunsivat joskus kylmän sodan vuosina, jolloin ydinsodan vaara oli käsin kosketeltava. Nyt uhkana on taloudellinen ydinräjähdys, joka tuhoaa hyvinvoinnin.

 

Mielestäni EU:n komissaarien ja muiden virkailijoiden sekä poliitikkojen on tunnustettava päättäjien epäonnistuminen. Kansalaiset eivät halua enää kuunnella korulauseita euron ja EU:n erinomaisuudesta ja sen päättäjien viisaudesta. Korjausten tekeminen edellyttää rehellistä ja realistista tilannearviota sekä myös syyllisten osoittamista. Jos edelleen sitkeästi väitetään, että tähän mennessä on toimittu aivan oikein ja tehty vain hyviä päätöksiä, on vähänlaisesti toivoa siitä, että jatkossa oltaisiin viisaampia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Olli Pusa

EU:n piti olla rauhanprojekti, joka estää sodat Euroopassa. Todellisuudessa EU:sta näkyy tulleen se liipasin, joka saa Europan kansat taas käymään toistensa kurkkuun. Toivotavasti nyt ilman aseita.

Suurin syy tälle on euro. Se on perusteiltaan epäonnistunut epärealistinen hanke. Jo päättäjienkin keskuudessa myönnetään, että euroa ei voida pelastaa, jollei euroaluetta tiivistetä voimakkaasti. Sillä varmistetaan, että pohjoisen maat maksavat jatkossa tukensa etelään avustuksina eikä lainatakauksiksi naamioituina. Varmaan silloin etelän lainanottotarve vähenee vähäksi aikaa.

Mutta euro on perusteiltaan pielessä. Miksi sitä pitäisi pitää keinotekoisesti hengissä?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Bloggaaja kirjoittaa: "Vastaavaa uhkaa kansalaiset tunsivat joskus kylmän sodan vuosina, jolloin ydinsodan vaara oli käsin kosketeltava. Nyt uhkana on taloudellinen ydinräjähdys, joka tuhoaa hyvinvoinnin."

Minun näkemykseni mukaan Suomen kansalaiset eivät yleisesti koe mitään järisyttävää eurouhkaa tällä hetkellä. Esimerkiksi iltapäivälehdillä on tosin myyntiä edistääksen haluja luoda paniikinomaisia tunnelmia, mutta se on oma lukunsa.

Euro pysyy kasassa nykyisenlaisena tai on pysymättä, eikä siitäkään seuraisi kansalaisille todennäköisesti mitään kummallista, vaikka esimerkiksi Kreikka ei olisi jatkossa mukana. Suomalaisista muuten vain 17 prosenttia haluaa erota yhteisvaluutasta, kertoi MTV3:n kysely hiljattain.

Mitä EU:hun tulee, niin kyllä se meitä eurooppalaisia on tehnyt toisillemme entistä tutummiksi myös päättäjien tasolla. Interrailit ja muu matkailu, opiskelu muissa maissa, euroviisut ja kaikenlainen kanssakäyminen on ollut toki jo pitkään olemassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset kommentistasi. Kansa on kyllä yllättävän hyväuskoista ja luottavaista euron tilanteeseen - virallinen EU-puhe edustaa tietysti omaa luokkaansa. Kuitenkin käsittääkseni ne, jotka tietävät taloudesta ja euromaiden tilanteesta riittävästi, ovat oikeutetusti sydän syrjällään.

Kriisi on jo nyt vaikuttanut olemassa olollaan säästötoimenpiteinä, joita kohtaamme kotimaassa alalla kuin alalla. Ja jatkoa valitettavasti seuraa.

Koska tahansa voi alkaa hallitsematon talletuspako jonkin kriisimaan tai kriisiytyvän maan pankeista. Se on menoa silloin.

Tietenkin toivomme parasta, mutta on väärin tuudittaa kansaa euro-optimismiin. Kysymksessä on päätoimittajille ja toimittajille vaikea paikka: pitäisi myydä lehteä ja myös varoitella kansalaisia tulevasta, mutta paniikin lietsontaan ei saisi mennä, koska se voi pahentaa tilannetta.

Olli Pusa

Jos perusongelmana on, että maailmassa ainakin vuosikymmen kulutusta on pidetty keinotekoisen korkeana velkaa ottamalla, kuinka kauan sellainen voi jatkua? Viime vuodet velkakulutuksen veturina on ollut valtiot ja tiedämme millaiseen suohon ne ovat joutuneet.

Onko vaihtoehtoja vain kaksi? Lisätä velkaa loputtomasti ja luottaa ettei kupla puhkea? Silloin kai talous pitäisi perusteellisesti inflatoida, jotta velkojen määrä olisi hallittavissa. Mitä seurauksia siitä olisi? Vai lopettaako velan ottaminen ja antaa vääjäämättömän laman tulla? Mitkä olisivat sen seuraukset?

Päätöksenteko on kuin juopolla, joka miettii korkkaako vielä puollon vai lopettaa ja antaa krapulan tulla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kirjoitat: "Tietenkin toivomme parasta, mutta on väärin tuudittaa kansaa euro-optimismiin. Kysymksessä on päätoimittajille ja toimittajille vaikea paikka: pitäisi myydä lehteä ja myös varoitella kansalaisia tulevasta, mutta paniikin lietsontaan ei saisi mennä, koska se voi pahentaa tilannetta."

Euro-optimismi tai -pessimismi ovat abstrakteja asioita, mutta konkreettista on Suomen raju velkaantuminen. Siitä meidän tulisi olla huolissaan, että noususuhdanteessa budjettialijäämää syntyy 7-8 miljardia. Entä laskusuhdanteessa?

Jyrkän laskuvaiheen me kaikki haluamme välttää. Jonkun mielestä euron totaalinen rikkominen (oma markka, guldeni, peseta, liira jne.) on oiva ratkaisu, jonkun mielestä yhteisvaluutan kasassa pitäminen Kreikkoineen estää vakavimman talousshokin. Totuus lienee jostain sieltä väliltä.

Vuoden 2009 kaltaisen shokkitilanteen toistuessa olisivat leikkaukset Suomessakin rajuja, koska velalla elvyttämiseen ei ole enää entiseen tapaan mahdollisuuksia.

Olli Pusa

"Euro pysyy kasassa nykyisenlaisena tai on pysymättä, eikä siitäkään seuraisi kansalaisille todennäköisesti mitään kummallista"

Olen samaa mieltä. Siksi uskon myös, että Suomen ero eurosta ei olisi kovin dramaattinen juttu.

Se, että jokin tekee ihmiset tutummiksi keskenään, ei aina johda rauhaan ja ymmärrykseen. Joskus se voi toimia päinvastoinkin.

Kansalaisten mielipide on mielenkiintoinen kysymys. Sitä ylläpidetään pelottelulla ja uhkailulla esimerkiksi hallituksen toimesta. Esimerkki Espanja keskustelusta.

Sekä Katainen että Urpilainen perustelivat veronmaksajien rahan antamista Espanjalle Lehman Brothersin konkurssilla. On maksettava tai kauheus tulee. Lehman Brothers meni konkurssiin, kun sitä ei pelastettu veronmaksajien rahoilla. Ja Suomessa vieläkin väitetään, että Lehmanin konkurssiin laskeminen oli syynä 2008 lamaan ja finanssikriisiin.

Todellisuudessa finanssikriisin syynä oli velkakulutus (voimakkaimmin) USA:ssa. Asuntokuplan varjolla ihimiset ottavat asuntojaan vastaan lainaa kulutukseen. Lainoja myönnettiin täysin maksukyvyttömillekin muutaman vuoden maksuvapaudella. Lainat myytiin hyväuskoisille sijoittajille paketeissa (sub prime).

On selvää, että kun lainoja aletaan karhuta, kupla räjähtää. Se on vain ajan kysymys. Sitä ennen rahat oli kulutettu ja lainat myyty eteenpäin. Ei Lehman lamaa aiheuttanut. Se vain oli sopiva kulissi asialle. Kilpailevat investointipankit (Goldman ym.) ilmeisesti vain näkivät tilaisuuden poistaa kilpailija markkinoilta ja saada samalla esimerkki jolla voi pelotella veronmaksajia maksmaaan tappionsa.

Ja tuota pelottelua käytettiin Suomen eduskunnassa vielä heinäkuussa 2012. Ehkäpä sellaisella mukataan kansalaisten mielipidettä?

Markku Kanniainen

Yhdysvaltain asuntokupla oli epätoivoinen ja täysin tietoinen tapa pitää systeemiä pystyssä vielä vähän aikaa - dot-com kuplan puhkeaminen oli viimeinen merkki siitä, että globalisaatio tekee tuhoisaa jälkeä boom-and-bust taloudessa ja ennemmin tai myöhemmin koko systeemi romahtaa alas lopullisesti. Asuntokuplan todella typerä lainanto johti siihen että puhkeaminen oli vain ajan kysymys - jälleen kerran jotkut hyötyivät kuplasta suunnattomasti, koska tiesivät mitä tapahtuu, tavallinen tallaaja kärsii. Elämme helvetin sairaassa maailmassa, eikä monikaan tunnu asiasta välittävän - tai sitten kyse on pelosta.

Nyt tarvittaisiin jostakin Jeesus kaatamaan rahanvaihtajien pöydät - jo silloin nämä verenimijät olivat kansan riesana ja Jesse tiesi miten heitä kohdellaan. Köyhää kansaa ollaan kynimässä puhtaaksi ympäri Eurooppaa eikä häntä näy missään.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Huusko, vastaavasti vain n. viidennes suomalaisista on valmis lisävastuisiin Euroopan tukemisessa, vaikka sillä saataisiin euroalue vakautettua.

Loaded mielipidekysely. Euroalue ei tule pysymään pystyssä ilman mittavia tukitoimia. Kahden kyselyn tulokset ovat siis ristiriidassa keskenään. Euro halutaan, mutta siitä aiheutuvia kustannuksia ei haluta maksaa.

EU on hemmetin hyvä idea vapaakauppa-alueineen ja standardeineen, mutta integraatio on verotuksessa, kielimuureissa, lainsäädäntöeroissa ym. pysähtynyt täysin seinään iät ja ajat sitten.

En tiedä, kannattaako kansalaisilta mennä kysymään kokevatko he eurokriisin ahdistavaksi. Voisiko US tehdä esim. pikaisen kyselyn salkunhoitajille, yritysten rahoitusjohtajille ja pankkipomoille? Jos mä teen sen, mitä sovitaan kirjoituspalkkioista? :)

Johan Von

Parin sukupolven jälkeen kaikki kurjuus yleensä unohdetaan. Muistan jo ajan sodan jälkeen vaikka olinkin pikkupoika. Sen pulan vaikka maalla olinkin kun kaikki kaupungeissa olleet tulivat pyytämään edes jotain apua . Muistan rakentamisen ajan kun suomea yritettiin korjata ja jopa onnistuttiin, 50 luvulla tapeltiin elannosta ja, että jos työstä palkkaakin maksettaisiin. Olin mukana 60 luvulla kun opiskelijat nostivat päätään. Mukana kuvitelma paremmasta tulevaisuudesta. 70 luku meni kun kaikki huomio kiinnittyi perheeseen sen elantoon ja sen tulevaisuuteen. 80 luku oli paremman elämisen aikaa joka yritettiin kovin tuhota. Olihan sitä ollut 50 luvulta saakka inflaatio devalvaatio peräjälkeen vieden palkansaajien tulot sekä myös kurittaen pienyrittäjiä päätyen kaaokseen kun tultiin 90 luvulle. Onneksi tuli EU. Ainakin se oli hyväksi niille jotka kävivät töissä tai yrittivät muuten. Luikureista ja siivellä eläjistä en tiedä. Nytkin näitä suomen tuhoajia näyttää olevan, Euron kriisi johtuu hyväntahtoisuudesta emme ole uskoneet liittolaisissa olevan pettäjiä. Valtioina sentään vain kreikan päättäjät siihen uskaltautui. Italiassa ja espanjassa vaan pankit houkutteli kansan keräämään voittoja. Kuka on syyllinen . Ei ainakaan euro. Vaan ihmiset jotka ovat euroopassa. Pitää olla säännöt ja lait joita voidaan valvoaja joiden noudattamatta jättämiselle voidaan antaa sanktiot. Eli aivan yksinkertaiseti pelisäännöt ja niitä valvovat tuomarit. Perin yksinkertaista mutta tehkääpä se. Huuto ja mekastus asian ympärillä ei auta i auta eikä ainaiaseen pään panemiseen pensaaseen kun korjauksesta tulee kysymys.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

EU ehkä mutta sekään ei enää koska ao. tukimarkat jaetaan sen mukaan kuka osaa isoimmin huutaa ja pitää puoliaan. Euro sitten aiheuttaakin totaalisen eripuran ja moraalikadon koko ao. alueella. Valitettavasti. EU löyhänä mallina ilman euroa olisi voinut idealismin pesänä pysyä jossain mallissa, sekin nyt meneteään euron pesuveden mukana.

Hyvänä esinmerkkinä on sitten paikalliset boikotit yms., jotka sikiävät puhtaasti nykyisestä menosta ja loppujen lopuksi aiheuttaa esim. Suomelle turhaa siitä riippumatonta hallaa.

Johan Von

Kahjoja löytyy aina jotka ovat kaikia vastaan. Ei koska löydä aiva kakikia tyydyttäviä sanamuotoja. Kaikilla asioilla pitää olla säännöt. Jopa luonnossakin vaikka siellä näyttää olevan kaaos missä voi sattua mitä tahansa. Siinä olen samaa mieltä, että erimielisyydet aiheuttavat hallaa, mutta on ihmisiä jotka ei siitä välitä, ei vaikka oma olo vaikeutuisi.

Käyttäjän Kimmo kuva
Kimmo Pirkkala

En usko, että EUn tai euron rooli rauhan ylläpitäjänä Euroopassa on mitenkään olennainen. Olennaisia tekijöitä asiassa ovat vapaa kauppa, demokratia ja ihmisen kyky aiheuttaa valtavaa massatuhoa. Näiden tekijöiden ansiosta kaikissa maissa ylivoimaisesti suurin osa väestöstä on sellaisia, joilla olisi valtavat riskit ja olemattomat hyödyt aseellisista yhteenotoista. Ja kun suurin osa väestöstä demokratiassa päättää, on seurauksena pysyvä rauha. Nationalistisen jännityksen ja viihteen tuottajaksi riittää jalkapallo tai jääkiekko.

Historia on osoittanut, että nykydemokratiat eivät sodi keskenään käytännössä ollenkaan. Siihen se Euroopan rauha perustuu. Mutta EU nykyisellään järkyttää demokratiaa ja uhkaa sen toimivuutta ja niin ollen myös järkyttää pitkässä juoksussa rauhaa ylläpitävää tilannetta ja kehitystä.

Demokratia ja demokraattinen päätöksenteko vaikka suoran demokratian keinoin pitäisi tuoda taas ykkösprioriteetiksi Euroopassa ohi huonosti demokraattisia päätöksiä aikaansaavan edustuksellisen demokratian ja eu-virkamiesvallan. Tämä silläkin uhalla, että demokratia tekisi taloudellisesti "huonoja" ratkaisuja, sillä demokraattinen päätöksenteko on tärkeämpi asia kuin oikeaoppisen talouspolitiikan noudattaminen. Varsinkin kun mitään oikeaoppista talouspolitiikka ei ole olemassakaan, on vain poliittisia valintoja jotka ovat joko vähemmistön tahdon mukaisia tai enemmistön tahdon mukaisia. Itse valitsen mieluummin jälkimmäisen.

Käyttäjän Kimmo kuva
Kimmo Pirkkala

Lisäisin vielä että Neuvostoliitto ja Jugoslavia ovat meille osoittaneet, miten hyvin epädemokraattiset ja rauhaa ylläpitävät ylikansalliset vallanpitäjät pitkässä juoksussa rauhaa aikaansaavat.

Pysyvä rauha lähtee suurten massojen rauhantahdosta, joka aikaansaadaan demokratialla, ei pakkovallalla.

Harri Ikonen

Toivottavasti tuo pakkovallan ylijumala ja täystuhon manaaja J. Katainen tulee mahd. pian järkiinsä ja miettii, oliko se Merkelin antama mitali tämän kaiken arvoista.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Hieno puheenvuoro, josta käy ilmi kansan turhautuminen näihin jatkuviin tukipaketteihin.
EU on ollut rauhan projekti, joka on tuottanut ymmärtämystä ja hyvää
tahtoa kansalaisten välille.
Mutta euro on ollut rahapiirien ja pörssikeinottelijoiden hanke, josta nuo banksterit ovat ottaneet kaiken mahdollisen hyödyn.
En jaka uskoa, että edes yhteinen pankkivalvonta voisi ainakaan pitkään aikaan hillitä tuota menoa.
Ja kansainväliset finanssimarkkinat olisi luotava aivan uuteen uskoon. Ensimmäisiä pakollisia toimenpiteitä olisi veroparatiisien ja sitä myötä veroparasiittien nitistäminen. Siihen Olli Rehnin & Co olisi pikaisesti puututtava. Asiat olisi pantava tärkeysjärjestykseen.
Kirjoitin näistä aiheista puheenvuoron http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/112073-...

Pekka Roivanen

Kysymykseen lähentääkö Eu jäsenmaita toisiinsa vastaisin, että ainakin eri maiden poliittinen eliitti ja eliittivirkamiehet lähentyvät toisiaan. Toisilta omaksutaan uusia ajatuksia ja malleja.

Muutos Neuvostoliiton kaverista (joka oli sekin poliittisen eliitin projekti) näkyy mm siinä, että valtion virkamiehistä on tullut palkkajohtajia. Yksi syy on kai se, että EU:ssa virkamiehillä on isot palkat.

Kansalaisia taitaa yhdistää laskeneet lentohinnat, internet ja nuoria opiskelu- ja työmahdollisuudet eri maissa. Osin ne ovat EU-tason päätöksiä. Esimerkiksi opiskelun helppous muissa maissa tarvitsematta maksaa kalliita lukukausimaksuja. Osansa on silläkin, että suomalaiset yliopistot tunnustavat muissa maissa suoritetun opiskelun osaksi tutkintoa.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Hätkähdin kun kuuntelin kansanedustaja, kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelon puhetta eduskunnassa 19.7.2012, näin:

"Kaivosmiehet marssivat lehtitietojen mukaan Madridissa, eivätkä suinkaan jalkapallon EM-kullan johdosta, vaan protestiksi valtiontalouden sopeuttamistoimenpiteille. Minulle tämä tieto kertoo siitä, että Espanjalla on toimintakykyinen hallitus, joka tekee tarvittaessa tiukkoja, joskus vaikeitakin talouspäätöksiä. Se etu Espanjalla on puolellaan joihinkin aikaisempiin tapauksiin verrattuna, että siellä ei ole poliittista kriisiä vaan selkeä enemmistöhallitus."

Toisin sanoen kansalaisten mielenilmaukset tulkitaan valtapiirien kunniankasvuksi. Tällainen asenne on tie kohti sisäisiä kahtiajakoja, tiestulkoon ennen pitkää kohti Euroopan sisällissotia.

Oikeampi tapa olisi kysyä demokratian näkökulmasta mitä vikaa kansojen ja Euroopan poliittisessa johtamisessa ja mitä rakenteellisia uudistuksia tältä kannalta on tehtävä.

Samaisena aamuna 19.7. demareiden suuri talousguru, VATTin johtaja Juhana Vartiainen puhui EKP:Stä suurena sinkona. Huomatkaa sotainen kieli.

kati sinenmaa

Kansojen lähentäminen toisiinsa on täysin epärelevanttia, koska sodissa on aina kyse johtajien omista angsteista ja viholliskuvista. Meidän pitäisi ihmisinä kasvaa pois uskonnoista, koska uskonnollinen johtaja hallitsee aina pelottelulla ja uhkakuvilla.

Suosittelen, että poliitikoiksi valittaville tehdään psykologinen testi, mutta ensisijainen valintakriteeri olisi, ettei ketään sellaista valita, joka haluaa valtaan, koska vallan haluaminen on aina todiste valtariippuvaisuudesta, jota ei voi mitenkään tyydyttää.

Nykyiset johtajat pitäisi välittömästi laittaa vihanhallintakursseille, koska he aivan selvästi luulevat hallitsemisen olevan ihmisten pelottelua.
http://vihanhallinta.fi/

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olipa Katilla mielenkiintoinen argumentti. Ketään joka haluaa valtaan ei pitäisi valita. Miten näitä haluttomia sitten pakotetaan ottamaan valta ja vastuu muista ihmisistä?

Joukkoja yhdistävä johtaja tarvitsee joko yhteisen tavoitteen tai vihollisen. Mieluiten molemmat. Muuten on seuraajista pulaa.

ulf fallenius

Kaikki eivät ole hyväuskoisia enkä itse usko hetkeäkään että euro selviää tästä kriisista.Todennäköistä on että euroa hajoaa kokonaan tai osittain mutta koko paletti ei vaan kertakaikkiaan pysy koossa jo ihan yksinkertaisesti siitä syystä että ongelmat liian suuret.Otetaan vaikka esimerkkinä Espanja joka on saamassa 100miljardin tukipakettin pankkeja varten ja samaan aikaan Espanjan valtiontalous romahtamassa mikä johti jo eilen markkinakorko ennätykseen 10 vuoden valtiolainassa ellikkä markkinat eivät usko yhtään tähän 100 miljardin apuun.No en usko minäkään vaan olisim jopa hyvä saavutus jos 500-1000miljardia voisi pelastaa Espanjan ja sitten on jo seuraava maa Italia vuorossa ja mitkä summat siihenkin tarvitaan.Tämä koko juttu on kaatumassa matemaattiseen mahdottumuuten rahaa ei vaan ole pelastaa näitä kahta suurta taloutta Espanja ja Italia.Blogginkirjoittaja on kyllä oikessa että naapurisuhteet ovat enemmän kuin kovilla Eu ja euro seurassa ja johtavat ilmeisesti välirikkoon loppulliseen ja aikaa käy vähiin koska markkinavoimat painaa päälle.

Ossi Onni

OECD:n mukaan Kreikka on maailman no.1 julkisen sektorin leikaamisessa. Voihan se lähentyminen tapahtua, niin kuin Tukholman syndroomassa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kyllä EU, kansainvälinen kauppa ja massaturismi ovat jo lähentäneet eurooppalaisia yli kriittisen pisteen. Seuraavina askelina jo häämöttää yhteinen pankkijärjestelmä, sitten Nato ja lopuksi liittovaltio.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset